latinica  ћирилица
21/07/2024 |  08:43 ⇒ 12:23 | Аутор: sputniknews.com

Трамп: Примио сам метак за демократију

Кандидат Републиканске странке на предстојећим предсједничким изборима у САД Доналд Трамп одбацио је оптужбе да је опасност за демократију, рекавши да је прошле недјеље примио метак за демократију.
Доналд Трумп (Фото: EPA-EFE/ALLISON DINNER, илустрација) -
Доналд Трумп (Фото: EPA-EFE/ALLISON DINNER, илустрација)

Говорећи на првом јавном скупу Републиканске странке након што је прошле седмице на њега извршен атентат, Трамп је одбацио и повезаност са такозваним "Пројектом 2025".

- Кажу да су неки екстремни десничари направили неки Пројекат 2025, ја појма немам шта је то. Кажу за мене да представљам опасност за демократију, а прошле недјеље сам примио метак за њу - рекао је Трамп.

Трампу се на говорници придружио и сенатор из Охаја Џеј Ди Венс, којег је Трамп изабрао за свог кандидата за потпредсједника и за шта је рекао да је учинио јер је Венс "за раднике".

- Он се залаже за оне који снажно раде. Биће одличан потпредсједник - рекао је Трамп.

Он је навео да се пред говорницом у Мичигену појавио само, како је рекао, захваљујући божјој помоћи.

- Суочимо се с тим, нешто посебно се догодило прошле седмице. Ту сам само уз божју помоћ, иначе не бих био пред вама - рекао је Трамп.

Венс је истакао да је тешко повјеровати да је прије недјељу дана атентатор покушао да одузме живот Доналду Трампу.

Трамп још једном обећао да ће брзо окончати сукоб у Украјини

Трамп је рекао да ће, ако побиједи на предсједничким изборима, окончати сукоб у Украјини и прије своје инаугурације.

Он је окупљенима обећао и да ће спријечити избијање Трећег свјетског рата.

- Чак и прије него што уђем у Овални кабинет, убрзо након што побиједимо на предсједничким изборима, окончаћу овај страшни сукоб  између Русије и Украјине. Ја сам једини који може да каже: спријечићу Трећи свјетски рат - рекао је он.

Трамп је 19. јула разговарао телефоном са Володимиром Зеленским. Касније, он је описао разговор као "веома добар". Током разговора, Зеленски је осудио "монструозни покушај убиства" на Трампа, рекао је амерички политичар.

Заузврат, бивши британски премијер Борис Џонсон, који се претходног дана састао са Доналдом Трампом, рекао је да републиканац "има снагу и храброст да спасе Украјину и оконча рат под условима који су повољни за њу и Запад".