latinica  ћирилица
20/07/2024 |  19:25 ⇒ 21:55 | Аутор: РТРС

Коме смета сарадња полиција Српске и Србије? (ВИДЕО)

Нова сарајевска хистерија због, Дејтонским споразумом загарантоване, сарадње Републике Српске и Србије. Сада је дијелу сарајевског политичког круга, прије свега СДА и ДФ-у, спорна полицијска сарадња у туристичкој сезони. Најављени долазак неколико полицајаца из Србије у Бањалуку, Требиње и Фочу назвали су "великосрпским пројектом". Из Српске одговор да је у питању мржња према свему што је српско, а из Београда порука да неће дати повод за нове сукобе и да зато Полицајци из Србије неће доћи у Српску.
Полиција Србије (фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs) -
Полиција Србије (фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs)

Имајући у виду да бошњачки политичари у БиХ од најнормалније ствари полицијске сарадње у туристичкој сезони креирају политичке сплетке и пријетње, Министарство унутрашњих послова Републике Србије неће упутити полицајце у Републику Српску, како то не би био вјештачки разлог за нападе на Србију и српски народ, рекао је министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић.

Он је раније данас изјавио да је Србија спремна да сарађује са свима у БиХ у оквиру полицијске сарадње.

- Министарство унутрашњих послова Републике Србије неће дозволити никоме да тражи у овоме изговоре за сукобе и припреме за рат. Зато нећемо слати полицајце у Републику Српску, како то не би био вјештачки разлог за нападе на Србију и српски народ. Ако је то проблем за БиХ, што иначе није проблем за Хрватску 14 година и Црну Гору 12 година, не морамо ни да шаљемо никога нити да имамо било какву полицијску сарадњу - рекао је Дачић.

Док СДА договорену полицијску сарадњу и распоређивање припадника МУП-а Србије у Бањалуци, Фочи и Требињу назвала дијелом "великосрпског пројекта", Демократски фронт од Савјета министара тражи да изда налог Граничној полицији БиХ и да се спријечи договорени долазак полицајаца из Србије.

Одговара им министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић - осим јефтиних политичких поена и игара, не види разлог за таква реаговања из ФБиХ, упитавши их шта може промијенити шест људи било гдје на свијету?

- Нажалост, СДА, ДФ лажног Хрвата Жељка Комшића и даље живе у ратним годинама и свуда виде имагинарне непријатеље. МУП Србије гарант је мира и стабилности како у Србији, тако и у региону и све наше безбједносне агенције успјешно сарађују са МУП-ом Србије - истиче Нешић.

Да је концепт ове сарадње заснован на истим темељима као и у осталим земљама и са мотивом да колеге полицајци из других држава доприносе већем осјећају сигурности страних гостију и омогућавају бољу сарадњу при рјешавању кривичних дјела, објашњавају из Српске.

Без оружја, у униформама своје полиције раде у складу с налозима надлежних руководиоца у полицијским управама. Да неће боравак полицијских службеника МУП-а Србије довести у питање суверенитет и територијални интегритет БиХ, већ управо они који мрзе, поручује министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран.

- Срамни су хистерични коментари бошњачких политичара поводом најављеног доласка припадника МУП-а Србије у Српску током туристичке сезоне јер такву сарадњу имају све земље региона и шире. Неће боравак полицијских службеника МУП-а Србије довести у питање суверенитет и територијални интегритет БиХ, већ управо они који мрзе. Неће они закомпликовати односе БиХ и Републике Српске, већ их ви компликујете својом мржњом и распиривањем исте. А проблем је мржња појединаца заснована на ирационалним чињеницама према свему што долази из Србије и има предзнак "српско" - каже Каран.

Да у Сарајеву и у странкама Бакира Изетбеговића и Жељка Комшића не могу пропустити ниједан дан да не испоље отворену мржњу према Србији, према Србима и према свему што носи било какав српски префикс, сагласан је и делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

- Сваки поступак који долазе из Србије, они би да окарактеришу као чин агресије - каже Ковачевић.

Да било какав облик сарадње Српске и Србије у дијелу Федерације БиХ производи политичку шизофренију и да они то користе као политичку тему како би заузели стартне позиције за предизборну кампању у ФБиХ, изјавио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

- Зато им се привиђају великосрпске идеологије, великосрпски пројекти и слично. Од једног полицајца они виде читав батаљон. У таквим политичким шизофренијама нема простора за реалност, а реалност је да МУП Српске штити све грађане без обзира на националну припадност, што ће радити и у будућности, заједно са колегама из Србије - каже Кошарац.

Да је све урађено у складу са процедурама, те да међуполицијска сарадња није агресија, потврдио је чак и министар унутрашњих послова Федерације БиХ Рамо Исак, који најчешће има супротстављене ставове према свему што је српско.

Из Републике Српске подсјећају да Меморандум о сарадњи министарстава унутрашњих послова Републике Српске и Србије од 18. јуна представља правни основ за долазак и боравак полицијских службеника МУП-а Србије у Српску током туристичке сезоне и да сарадњу на том нивоу већ имају све земље региона.