latinica  ћирилица
20/07/2024 |  16:02 | Аутор: СРНА

Жупљанин: У Сарајеву се још дуго неће канити србомрзачке политике

Република Српска има пуни унутрашњи суверенитет и у њој могу боравити униформисана лица из Србије и из других земаља, а све друго је безумље, које, нажалост, неће брзо завршити, рекао је декан Факултета за безбједност и заштиту Независног универзитета Бањалука Слободан Жупљанин.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је истакао да србомрзачке поруке из Сарајева које су услиједиле поводом информације да ће у Бањалуци, Фочи и Требињу од 22. јула боравити по два полицијца из Србије, нису ништа изненађујуће, те да се те политике још дуго неће канити.

- Ништа што долази из Федерације БиХ није изненађујуће и биће још дуго таквих реакција зато што не могу да прихвате стварност, чињеницу да се свијет промијенио и да се мора разговарати и сарађивати - указао је Жупљанин.

Сматра да само залуђени и злонамјерни не виде корист од сарадње, јер је неопходно да све полиције у региону сарађују, те да оне сарађују независно од тога шта неко из ФБиХ мисли.

- Не смета им кад у БиХ дјелују снаге Интерпола, ЕУФОР-а, Европола, а смета им када дође полиција из Србије, гдје нема ништа спорно. То је уобичајена активност која се догађала и која ће се догађати у будућности - навео је Жупљанин.

Он је истакао да је та сарадња заснована на Споразуму о специјалним и паралелним везама које су закључиле Србија и Српска на основу Дејтонског мировног споразума, а додатно је ојачана Декларацијом са Свесрпског сабора и у складу је са Меморандумом који су потписала министарства унутрашњих послова Српске и Србије.

- То смета само онима који виде проблем у свакој сарадњи између БиХ и Србије. Не смета им када српска полиција открива кривична дјела са међународним елементом, не смета им када Србија ефикасно реагује у гашењу пожара у Сјеверној Македонији, а смета када би хеликоптер МУП-а Србије требало да дође у БиХ - напоменуо је Жупљанин.

Сматра да се у Сарајеву још дуго неће канити србомрзачке политике, поготово у предизборном периоду, када сви они покушавају да путем дневно-политичких догађаја појачају своје политичке позиције.

- Међуполицијска сарадња у региону, као и између Србије и свих полицијских структура у БиХ одвија се нормално, а сад се прави проблем када пет, шет униформисаних лица уђу у Републику Српску. То је болесно, то су помућени умови који не виде ништа осим стварања узнемирености и напетости - рекао је Жупљанин.

Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је да ће од понедјељка, 22. јула, у Бањалуци, Фочи и Требињу бити распоређен по један униформисани полицијски службеник и службеник Управе криминалистичке полиције Србије који ће до 1. септембра радити заједно са колегама из Републике Српске.

СДА је договорену полицијску сарадњу и распоређивање припадника МУП-а Србије у Бањалуци, Фочи и Требињу назвала дијелом великосрпског пројекта, док Демократски фронт од Савјета министара тражи да изда налог Граничној полицији БиХ и да се спријечи договорени долазак полицајаца из Србије.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да је Србија спремна на полицијску сарадњу са свима у БиХ током туристичке сезоне, а ако је то проблем за БиХ те сарадње не мора ни бити.