latinica  ћирилица
20/07/2024 |  14:58 ⇒ 15:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган: Федерално рјешење није могуће за Кипар, подржавамо рјешење двије државе

Турски предсjедник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да Турска подржава рjешење "двijе државе" за Кипар, додајући да федерално рjешење није могуће.
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Ердоган је, на церемонији у сјеверном дијелу подијељене Никозије, који је под турском контролом, а поводом 50. годишњице заузимања дијела острва од стране турских снага, рекао да је Анкара спремна да преговара и коначно постигне мир и рјешење за Кипар, преноси Анадолија.

Он је оцијенио да су кипарски Грци "јасно" показали да "немају намјеру" да дијеле политичку моћ или природне ресурсе са кипарским Турцима на острву.

На Кипру се данас обележава 50 година од турске инвазије на то острво.

Сирене за ваздушни напад огласиле су се широм Кипра јутрос у 05.30 сати, означавајући вријеме када је почела турска инвазија 1974. године, преноси Цyпрус Маил.

- Ово је тежак дан за све. Дан сећања, дан за одавање почасти свима који су се борили и жртвовали да би Република Кипар могла да постоји данас - изјавио је кипарски предсједник Никос Христодулидес током комеморације погинулима у Кокинотримитији.

Христодулидес је рекао да је Турска и даље одговорна за кршење људских права и међународног права, додајући да Кипар мора поново да буде уједињен.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис требало би да присуствује догађајима и на југу и на сјеверу подијељеног острва.

Мицотакис вечерас треба да присуствује скупу поводом обиљежавања онога што кипарски Грци називају "црном годишњицом".

Спор између кипарских Грка и кипарских Турака траје деценијама, и поред низа дипломатских напора да се постигне рjешење.