latinica  ћирилица
20/07/2024 |  10:43 ⇒ 10:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Ухапсићемо све помагаче убице полицајца, тражићемо хапшење његовог брата

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће полиција утврдити циљеве и мотиве убице полицајца Небојше Крсмановића Фатона Хајризија, кога су јуче ликвидирали припадници САЈ-а, као и да ће сви његови помагачи бити ухапшени и да ће се од Њемачке тражити и хапшење Хајризијевог брата.
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

- Када неко нападне државу као што је урадио Фатон Хајризи онда је то терористички акт - истакао је Дачић за ТВ Прва.

Дачић је оцијенио да је Хајризи био опасан криминалац.

- Он је релативно млад да би учествовао у ратним активностима за вријеме НАТО бомбардовања, али припада групи која глорификује Ослободилачку војску Косова. Који су били његови циљеви и мотиви, то ћемо утврдити, од Њемачке очекујемо одговоре на питања да ли је он стварно био или није био у Њемачкој - рекао је он.

Дачић је рекао да ту има "још доста отворених питања, као што је и питање за ЕУЛЕX зашто за Хајризијем није расписана међународна потјерницу ако је већ побјегао из затвора".

- Оно што је сигурно јесте да ће сви људи за које смо сазнали да су дио овог случаја бити ухваћени и да ће одговарати - рекао је Дачић.

Навео је да у почетку није било јасно ко је убио једног полицајца и ранио другог, због изјаве да су документа украдена од стране брата али очигледно да ту није било никакве крађе нити је Хајризи ишао у Хановер па се враћао у Прешево.

Према његовим ријечима, овде је вјероватније да је ријеч о једном другом сценарију, а то је да је неко донио пасош његовог брата на КиМ и да је то био договор.

- У принципу смо реконструисали како се то све десило, у смислу тога да је он кренуо из Прешева, да је тамо имао логистику и да је једна особа координисала ко ће га превести и тражили су возача. То је особа за коју тражимо међународну правну помоћ пошто је ријеч о држављанину Словеније, нашег поријекла. Преко брачног пара Радовановић, који је ухапшен, ангажован је возач из Тутина да га превезе до Лознице - објаснио је Дачић.

Додао је да су сви ти помагачи похапшени, а и у Прешову и Бујановцу се трага за лицима су помагала убици полицајца.

- Сваки детаљ ћемо расвијетлити и ухапсити људе који су били укључени у помагање а од Њемачке ћемо тражити да се ухапси и његов брат и да се разјасни прича око његових докумената односно њемачке личне карте и пасоша привремених косовских институција - истакао је он.