latinica  ћирилица
19/07/2024 |  19:02 ⇒ 22:02 | Аутор: РТРС

Горући проблем у Бањалуци - водоснадбијевање приградских насеља (ВИДЕО)

Горући проблем у Бањалуци је и даље водоснадбијевања приградских насеља.
Вода - Фото: РТРС
ВодаФото: РТРС

До поједина насеља вода стигне на свака два до три сата.

Мјештани кажу да је то недовољно за основне животне потребе.

За рјешавање водоснадбјевања Градска управа и градоначелник траже додатно задуживање и кредит од 10 милиона, на шта скупштинска већина упозорава да новца за ову намјену има довољно у буџету.

Час је има, час не - овако мјештани Пискавице објашњавају ситуацију са водом. Воде су имали само у јутарњим часовима, каже мјештанин Рајко Драгић.

- Притисак је слаб, не може да ради машина, болјер, нисам задовољан. Имам овај бунар који пуним са кишницом са куће али то је само за животиње - каже Драгић.

Надали су се да ће обећање градоначелник Бањалуке испунити, али их је и овај пут разочарао. Зоран Костић каже, не памти да је икад овако било.

- Ова година је катастрофа. Никад за никад није било центар има воду, а ми не, код нас ни зрака у чесми нема а камоли воде - наводи Костић.

Од протеста, до упозорења, становници приградских насеља указивали су градским властима и Водоводу безброј пута. Александар Шибаревић предсједник МЗ Пискавица, спреман је сада и на радикалнији корак.

- Сада ћу предузети корак да уђем у Градску управу и да останем на конако код њих, док не предузму нешто - навео је Шибаревић.

Рјешења има каже предсједник Скупштине града.

Предлаже градоначелнику да одустане од пројеката паркова и језера и да постојећа средства преусмјери на водоводну мрежу.

- Ови људи који руководе градском влашћу и водоводом су неспособни и нестручни. Неће да прихвате наш приједлог да се усвоји ребаланс буџета и да предстојећа средства преусмјери на водовод - навео је Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града Бањалука.

Градоначелик се данас није оглашавао, нисмо га могли питати, због чега је неопходно да се град задужи за 10 милиона марака ако већ средства постоје. Његова савјетница Милада Шукало тврди једино рјешење је кредит.

- Свим анализама које смо ми радили и градски менаџмент ово је најбоље, најефикасније и једино право рјешење - тврди Шукало.

Док грађани многих приградских насеља имају проблема због недостка воде, у градским оваква слика није ријеткост.

У Лазареву данима вода цури испод асфалта.