latinica  ћирилица
19/07/2024 |  18:50 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Зашто опозиција Српске у свакој развојној шанси, тражи прилику за негодовање? (ВИДЕО)

Док је Олаф Шолц боравио у Београду а Александар Вучић са Европљанима потписивао Меморандума о стратешким сировинама, што је на нож дочекала опозиција у Србији - негодовала је и опозиција у Републици Српској.
Литијум (Фото: EPA/LUIS GANDARILLAS) -
Литијум (Фото: EPA/LUIS GANDARILLAS)

Њима је засметала изјава предсједника Републике Милорада Додика о новим геолошким истраживањима. Иако је Додик рекао да ће, у томе, слиједити политику Србије, у СДС-у кажу да смо ми неуређено друштво и да Србију у томе не можемо пратити.
Зашто опозиција Српске, баш као и Србије, у свакој развојној шанси, тражи прилику за негодовање?

- Не смета опозицији у Србији литијум, већ Александар Вучић - изјавила је данас Ана Брнабић. Да ли је то матрица и за опозицију Српске којој је Додик за све крив. Ако неко до сада није чуо за малу и неразвијену општину Лопаре, постала је позната по налазиштима руда, међу којима и литијума. Иако се у почетку томе није противио њен начелник Радо Савић, како се избори ближе, мијења причу, а све под изговором да тамошње становништво то не жели.

- Покренута је иницијатива да се то подручје прогласи за парк природе - рекао је Савић

Позива се Савић на деклерацију и на 3.711 потписа мјештана, који су према његовим ријечима, против рудника на Мајевици. Податак о броју становника у Лопарама, говори да је многи нису подржали.

И сам Савић није имао ништа против 2018. године, када је као први човјек општине прихватио истраживање, што нам је и потврдио у фебруару ове године.

Уважити мишљење локалних заједница за геолошка истраживања данашњи је захтјев СДС-а. Међутим, контардикторне изјаве показују да нису баш усагласили ставове. Док једни мисле на корист, други се крију иза заштите животне средине.

- Онда долазимо до закључка какве ће бенефите имати локалне заједнице од извоза минералних сировина. Ми нисмо пуно акценат стављали на питање ренте и тих неких бенефита јер нам је примарно здрава животна средина - навео је Савић.

Како то да ће експлоатација литијума у Српској угрозити животну средину а у Србији неће, опозиција је одговорила: Ради се о скроз два различита виђења с једне стране имате уређену државу, на једној имате неуређену - сматра Огњен Бодирога, потпредсједник СДС.

На основу понуђеног одговора и даље је нејасно!

Какве везе има литијум са политичким приликама једне земље. Осим са изборима!

Литијум је литијум, а стручњаци треба да одговоре да ли и колико загађује животну средину?