latinica  ћирилица
19/07/2024 |  18:02 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Видовић одговорила америчкој Амбасади: Математика вам није јача страна (ВИДЕО)

Наметнутим одлукама и законима Кристијан Шмит покушао је да са политичке сцене уклони предсједника Републике Српске.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Када су видјели да то не даје резултате, отвореном кампањом финансијске блокаде Републике Српске, укључила се америчка амбасада у Сарајеву и Мајкл Марфи.

Досјетио се Марфи да прати и бањалучку берзу и задужења Српске. Ко год да га је савјетовао, подаци су му нетачни, а једино што је тачно да се све уклапа у досадашње покушаје економске блокаде Српске, изјавила је министарка финансија Српске Зора Видовић.

Задужења се смањују, а да Влада обавезе исплаћује редовно свједоче и буџетски корисници.

Како ствари стоје Сједињене Америчке Државе активно су се укучиле у кампању против Републике Српске и њене власти. Прво појединачне санкције, а потом и за привредна предузећа.

Када су видјели да и то није довољно да Српску економски сломе, почели су да преиспитују и Владине одлуке и гдје се то задужује.

Израчунао је Мајкл Марфи да се Влада за годину и по на бањалулкој берзи задужила нешто више од милијарду марака.

- Дакле, ако је Влада Српске, ипак, завршила са дефицитом, а и даље има проблема с плаћањем и поштовањем рокова плаћања социјалних услуга и пољопривредних субвенција, поставља се питање гдје је нестао сав тај новац? - наводе из америчке Амбасаде у Сарајеву.

Подаци које је изнијела америчка амбасада нису тачни, одговара министарка финансија Српске. То доказује проста математика.

Циљ таквог дјеловања, оцјењује Видовићева, јесте уношење страха код грађана са причом о наводном банкроту Српске.

- Да су бар мало упућени у рад берзе видјели би да је у прошлој години имала укупни промет милијарду и 50 милиона, а ми смо се, ето, задужили за милијарду и 100. Значи више него што је уопште било промета на берзи, а да не рачунамо ове друге промете - објаснила је Видовићева.

За све радознале, Видовићева их подсјећа да се Влада прошле године задужила 800 милиона, а вратила 983 милиона дуга. Ове године бројке су још боље, задужено 260, а враћено 644 милиона.

Јавни дуг је 32 одсто БДП-а и константно је у паду, образлаже министрака финансија Српске. Додаје да је лаж и информација да Српска не измирује социјална давања.

- Од 2019. године никада ниједан дан није каснила плата, пензија, борачки додаци, социјална давања, студентски стандард и све оно што је неопходно за живот тих категорија - нагласила је Видовићева.

Америчку амбасаду демантују и буџетски корисници. Пензије, осим што се исплаћују редовно, константно расту. Тако је и са платама.

- За ове непуне три године мога мандата, пензије су процентуално повећане за 38,7 одсто или ефективно 44.62 одсто, то је скоро 50 одсто свих повећања од 2013. до 2024. Ми имамо договор уколико се стекну услови у приходима у буџету, да се и до краја ове године, односно у трећем кварталу, пензије још и вандредно повећају - рекао је предсједник Удружења пензионера Републике Српске Ратко Трифуновић.

- Уредно до сваког десетог, често и неколико дана прије, пензије за све кориснике како у Републици Српској тако и ван ње, за цирка 285.000 корисника, права су уредно измирена за првих шест мјесеци и тако ће бити и у наредном периоду - поручио је директор Фонда ПИО Српске Младен Милић.

Да Српској не пријети банкрот, како се покушава представити, показују и премије и субвенције за пољопривреднике, једне од најважнијих грана домаће привреде.

Без помоћи Владе и предсједника, кажу, бављење пољопривредом било би пуно теже.

- Сви ти подстицаји су нам помогли да то преживимо, да кренемо даље, да не изгубимо вољу да нормално поново улажемо, јер ипак када све уложимо ми гледамо у небо и очекујемо шта ће се десити - рекао је Љубиша Стевановић из села Амајлије код Бијељине.

- Први пут у посљедње двије године добили смо аграрни буџет од 180 милиона марака, који је први пут у те двије године задње, развојног карактера - истакао је предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић.

Посљедњим иступом, америчка амбасада у Сарајеву је јасно признала да води отворену кампању финансијске блокаде Републике Српске, каже српски делегат у Дому народа Радован Ковачевић.

- Да се отворено ради на покушају да се уруши финансијски систем Републике Српске. У тим околностима смо задовољни и настављамо да радимо на снажном економском развоју Српске, привлачењем нових страних инвестиција, отварању нових радних мјеста и на подизању укупног животног стандарда грађана Републике Српске - изјавио је Ковачевић.

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац поручио је да лажна објава америчке амбасаде представља посљедње покушаје малигног утицаја одлазећег амбасадора Мајкла Марфија који је одавно превршио сваку мјеру.