latinica  ћирилица
19/07/2024 |  15:43 ⇒ 16:51 | Аутор: РТРС

Осамнаестогодишњак из Зенице први смртни случај од морбила у ЗДК (ВИДЕО)

Институту за здравље и сигурност хране Зеница пријављен је први смртни случај од морбила са подручја Зеничко-добојског кантона, потврдио је доктор Алис Козица, начелник Службе за епидемиологију и хигијену ИНЗ-а.
Болница (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Болница (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg)

- Ради се о мушкој особи, рођеној 2006. године из Зенице, хоспитализованој у Кантоналној болници Зеница - рекао је доктор Козица.

У периоду од 1. јануара до 19. јула ове године, укупан број обољелих од морбилла је 1.218 случајева, према пристиглим пријавама о заразним болестима на подручју ЗДК.

Највише је пријављених у Зеници – 487, Какњу – 443, те Високом – 185. Данас је у овом кантону надлежно Министарство прогласило епидемију.

- И даље се наставља експоненцијални раст заражавања од морбила, што значи да једно обољело дијете може да зарази 40 друге дјеце. За исти период вакцинални обухват циљане добне скупине МРП вакцином на подручју ЗДК износи 37 посто, док обухват других добних скупина (допунске имунизације) износи 46 одсто. Да би спријечили епидемију потребно је у сваком насељу настојати да се вакцинише најмање 95 посто дјеце која нису вакцинисана - истиче доктор Козица.

Из Института за здравље и сигурност хране Зеница поново су упозорили родитеље да је имунизација једина епидемиолошка мјера за спречавање обољења, те развијање компликација, укључујући смрт од заразне болести.

- Треба користити примјере добре праксе родитеља из других градова Зеничко-добојског кантона који су постигли висок обухват имунизације и на тај начин стекли велики колективни имунитет, те зато имају и мањи број обољелих - поручују из ИНЗ.