latinica  ћирилица
19/07/2024 |  13:38 ⇒ 13:47 | Аутор: РТРС

Бодирога: Уважити мишљења локалних заједница за геолошка истраживања

у Републици Српској морају уважити мишљења локалних заједница за евентуалне концесије на геолошка истраживања и мора се добити сагласност заједнице у којој се налази сам истражни процес, рекао је на конференцији за новинаре посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Огњен Бодирога.
Конференција за новинаре - Фото: Уступљена фотографија
Конференција за новинареФото: Уступљена фотографија

Посланик СДС-а у парламенту Републике Српске Милан Касаповић рекао је да је прије мјесец дана од локалних представника СНСД-а у Теслићу био критикован, уз пријетњу кривичном пријавом, због изјаве да ће се на подручју ове локалне заједнице у наредном периоду водити интензивна геолошка истраживања, те да постоји могућност потенцијалних отварања рудника.

Он је апеловао и на локалне заједнице и на Владу Републике Српске да морају имати слуха за потребе грађана и да мишљење и здравље народа мора бити приоритет у одлучивању да ли ће у некој локалној заједници бити вршена експлоатација или неће.

Начелник општине Лопаре Радо Савић сматра да Република Српска треба да буде опрезнија са рударством и да испред политике иде струка, те да се каже за неке пројекте шта је реално, а шта није.