latinica  ћирилица
19/07/2024 |  13:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Шолц завршио посјету Србији, испратио га премијер Вучевић

Њемачки канцелар Олаф Шолц завршио је данас посјету Србији, а на аеродрому га је испратио премијер Србије Милош Вучевић. Шолц је са делегацијом допутовао је синоћ у посјету Београду, гдје га је на аеродрому "Никола Тесла" дочекао предсједник Србије Александар Вучић.
Вучић и Шолц (фото:  TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg) -
Вучић и Шолц (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg)

Њемачки канцелар је током посјете Србији са предсједником Србије разговарао о европском путу Србије, политичким односима, развоју наше економије.

Такође, Шолц је присуствоивао и потписивању Меморандума о разумијевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама и Писму о намјерама да се у Србији формира цијели вриједносни ланац.

Након потписивања он је најавио да је пројекат "Јадар" добар за Србију и за економску перспективу развоја, не само за Србију већ и за цијели регион, истичући да ће се поштовати највиши стандарди када је ријеч о заштити животне средине, као и да ће споразум између Европске комисије и Србије јачати сарадњу у снабдијевању сировинама.

- Европска комисија и Србија су управо потписали важан споразум који ће јачати нашу сарадњу у снабдијевању сировинама. Други су такође склопили споразум који се бави овим развојем - компаније које ће бити укључене у то, као и финансијске институције - рекао је Шолц на заједничкој конференцији за новинаре у Палати Србија са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је навео да је ријеч о важном европском пројекту, наводећи да је неопходно да Европа остане суверена у свијету који се мијења и не буде зависна од других, због чега треба да се открију нови извори сировина.