latinica  ћирилица
19/07/2024 |  08:33 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Нуждић: Српска страна даје пијетет свим жртвама, друга страна то годинама игнорише (ВИДЕО)

Српска страна даје пијетет свим жртвама, друга страна то годинама игнорише, рекао је Виктор Нуждић, директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Виктор Нуждић - Фото: РТРС
Виктор НуждићФото: РТРС

- Ни једном нисмо омаловажавали било чију жртву. Подриње је етнички очишћено од Срба. Прва жртва је грађанског рата је стари сват на Башчаршији у Сарајеву, а први масовни злочин у Сијековцу код Брода над српским цивилима. Када то схвате, да се гинуло и на другој страни, можемо имати опуштенију реторику - поручио је Нуждић. 

Нуждић се осврнуо и на злочине над Србима у Другом свјетском рату.

- НДХ је имала страшну политику да истријеби наш народ. То је једина држава на свијету која је имала концентрационе логоре за дјецу у Јастребарском и Сиску. Трагично је да су преживјелу дјецу са Козаре облачили у усташке униформе, тјерали их да пјевају усташке корачнице, и онда су их опет на крају убили - поручио је Нуждић.

Он је поручио да баш зато потребан институционални приступ.

- Нажалост, комунизам је оставио неизбрисив траг када је у питању култура сјећања. Под крилатицом "братства и јединства" заслуге су припадале свима, а највише су страдали Срби. И од Усташа, и од Нијемаца, Италијана, Ханџар дивизија, балиста, а нажалост и у батоубилачком рату између своја два ослободилачка покрета. Свијест се полако буди. Ми немамо тачне податке, али процјена је да је на простору НДХ страдало око 74.000 дјеце, што је страшна бројка - рекао је Нуждић. 

Данас ће у Горњем Јеловцу код Приједора бити обиљежен Дан сјећања на дјецу убијену током геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ-а.