latinica  ћирилица
19/07/2024 |  08:25 ⇒ 08:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Највећи раст броја милионера у Вијетнаму и Кини, пад у Нигерији, Бразилу и Русији

Највећи раст броја милионера на свијету у посљедњих десет година забиљежио је Вијетнам, од европских земаља у првих десет ушле су Малта и Монако.
Вијетнам, застава (фото: EPA-EFE/LUONG THAI LINH - илустрација) -
Вијетнам, застава (фото: EPA-EFE/LUONG THAI LINH - илустрација)

Највећи пад, када је ријеч о броју милионера, биљежи Нигерија и то за 48 одсто, а слиједе Бразил и Русија са 28, односно 26 одсто.

САД, без обзира на то што су се нашле на деветом мјесту са растом од 62 одсто и даље заузимају прво мјесто на свијету са скоро 5,5 милиона милионера.

Вијетнам, чија је економија у успону као и у Кини и Индији, уз раст од 98 одсто данас има 19.400 милионера, наводи Visual capitalist који прецизира да извјештај прати појединце који посједују ликвидно уложно богатство од милион долара или више.

Цифре су, како додају, заокружене на најближих стотину и представљају становнике сваке земље до децембра 2023. године.

Индија и Кина су за посљедњих десет година добиле стотине хиљада нових милионера, учвршћујући своје позиције главних играча у глобалном богатству.

Кина у којој је број милионера порастао за 92 одсто данас их има више од 860.000, а Индија, уз раст од 85 одсто, има 326.000 милионера.

Маурицијус, који је на трећем месту листе земаља са највећим бројем раста милионера, иза Индије и Вијетанама, данас их има 5.100, уз раст од 87 одсто.

На петом месту су УАЕ, где уз раст од 77 одсто има 116.500 милионера. Слиједе Малта и Монако, па Сингапур.

Малта је забиљежила раст од 74, а Монако од 68 осто и данас те двије земље имају 10.000, односо 15.000 милионера.

На деветом мјесту су САД које се упркос расту од 62 одсто могу похвалити највећим бројем милионера на свијету.

Кина се приближава цифри од милион милионера, постајући тек друга земља која се примакла тој љествици, коју су једино прескочиле САД.

На десетом месту је Нови Зеланд са растом испод 50 одсто и укупним бројем од 56.100 милионера.

У Европи највише милионера имају Швајцарска, Португал, Италија, Француска, Њемачка, Грчка и Велика Британија, која је забиљежила пад и данас их има 602.500.

Све те европске земље које биљеже раст милионера рангиране су до 22 мјеста.

Јужноафричка Република биљежи пад милионера за 20 одсто, Велика Британија за осам одсто, а Јапан и Хонг Конг за око пет одсто.

У Европи, највећи број милионера има Њемачка - 806.000, која се озбиљно приближила другопласираној Кини.

Афричке земље попут Нигерије и ЈАР забиљежиле су пад броја милионера, дијелом због емиграције и економске нестабилности.