latinica  ћирилица
18/07/2024 |  21:01 | Аутор: СРНА

Кесић: Бошњачка политичка елита приватизовала спољну политику

Шеф Мисије БиХ у ЕУ Обрад Кесић изјавио је да је бошњачка политичка елита приватизовала спољну политику и ради шта жели не обазирући се на закон и на Дејтонски споразум.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

Кесић је рекао да су резолуцијом о Сребреници најочигледније нарушена оба принципа који су темељ БиХ, без којих она не постоји, појаснивши да су основа Дејтона равноправност сва три народа и доношење одлука кроз консензус.

Према његовим ријечима, у БиХ су се рјешавала питања значајна за мир и стабилност све док неко није интервенисао, прво уз помоћ Кристијана Шмита, а потом амбасадора и Амбасаде САД.

- Они мисле да могу преко претњи и казнених мера да изграде поштовање према њиховим захтевима, дакле да будемо послушни. Проблем је што српски народ никада није показивао послушност до те мере да је спреман да прегази све сопствене интересе и своју слободу - рекао је Кесић за РТ Балкан.

Кесић је оцијенио да су Сједињене Државе себе довеле у ситуацију да им нико више не вјерује, наводећи да се не поштује Кумановски споразум, Резолуција СБ УН 1244, Мински споразуми, Дејтонски споразум.

Судски процес који се води против предсједника Републике Српске, Кесић је повезао са процесима против бившег предсједника САД Доналда Трампа, гдје је, како је рекао, такође циљ био да се он склони из политике, односно да одустане од кандидатуре за предсједника.

- Од закона је направљено оружје да се спречи деловање политичког противника. Велики је ризик, уколико осуде Додика - сматра Кесић.

Он је за то да се не прихвати пресуда и да се постави питање о статусу Републике Српске у оквиру БиХ, јер не може неки аутократа да осуђује политичког противника на основу непослушности одлука које нису у складу с међународним правом и Уставом БиХ.

Када је ријеч о проширењу ЕУ, Кесић је рекао да би бриселска бирократија вољела да дође до проширења, али да је то врло тежак задатак и додао да подршку томе пружа Мађарска.