latinica  ћирилица
18/07/2024 |  12:33 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Шкрбић на Глобалном здравственом форуму у Пекингу

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци професор доктор Ранко Шкрбић учесник је трећег "Глобалног форума здравља" у оквиру Боао форума за Азију, а који се одржава у Пекингу од 16. до 18. јула 2024. године, објављено је на Интернет страници Медицинског факултета.
Ранко Шкрбић у Кини (фото: med.unibl.org) -
Ранко Шкрбић у Кини (фото: med.unibl.org)

Посјета је организована од стране амбасадора БиХ у Кини професора доктора Синише Берјана, а учествовали су представници готово свих азијских земаља, као и појединих европских и афричких земаља.

Делегацију Републике Српске представљали су министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и два декана медицинских факултета у Бањалуци и Фочи, професор доктор Ранко Шкрбић и професор доктор Дејан Бокоњић.

Глобални здравствени форум је платформа високог нивоа за међународну размјену у области здравства коју је 2018. године покренуо Боао форум за Азију, како би се у дијалогу и сарадњи повезали владе, бизниси, академска заједница, истраживачи и медији, наводи се у објави.

На конференцијама Форума расправља се o најактуелнијим темама из области здравства, са фокусом на регионалне и међународне изазове, те заједнички рад на промоцији развоја здравственог сектора, као и заједништво у служби будућности човјечанства.

Посебна пажња посвећена је менталном здрављу дјеце и омладине, међународној сарадњи око ријетких болести, раном откривању и скринингу карцинома, спремности за нове пандемије, здравственој политици у Африци, ризичним факторима за незаразне болести, проблемима старења људске популације и другим питањима.

Током трајања форума делегација Српске је успоставила билатералне контакте са разним компанијама и универзитетима из Кине (Синофарм, Пекиншки медицински факултет и Пекиншки факултет за традиционалну медицину и др), са којима је договорена сарадња у вези с могућим истраживањима и размјеном кадрова.