latinica  ћирилица
18/07/2024 |  11:09 ⇒ 12:09 | Аутор: РТРС

Нема новца за БиХ из Плана раста док не буде усвојена Реформска агенда

БиХ неће добити прву безусловну рату предфинансирања из Плана раста за Западни Балкан јер није усаглашена Реформска агенда, речено је из Делегације ЕУ у БиХ на упит РТРС-а да ли су одобрена или блокирана средства за БиХ из Плана раста.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

- Домаће власти доставиле су Европској комисији нацрт цјеловите Реформске агенде, као нужног предуслова за учешће у Плану раста за Западни Балкан. Европска комисија је припремила оцјену нацрта Реформске агенде БиХ и доставила своје коментаре властима у БиХ, уз захтјев за одређене ревизије. Међутим, дана 16. јула, бх. власти су обавијестиле Комисију да нису у могућности да доставе финализовани текст усљед изостанка политичког консензуса - наведено је у одговору Делегације ЕУ.

Из ове делегације даље наводе да прва транша из Плана раста може бити исплаћена тек након што Европска комисија и БиХ формално усагласе Реформску агенду.

- Неусвајање Реформске агенде у складу с коментарима Комисије имаће своје посљедице. Наиме, за разлику од других партнера у региону, БиХ неће добити прву безусловну рату предфинансирања у вриједности од седам одсто, предвиђену за исплату након љетног периода, чиме се пропушта значајна могућност раног финансирања - рекли су из Делегације ЕУ у БиХ.

Кажу да је прилика пропуштена, изражавајући наду да ће власти у БиХ ускоро постићи договор.

- Комисија наставља рад са властима, уз подршку за завршетак активности, по потреби, те поздравља достављање Реформске агенде након њеног политичког усаглашавања. Комисија ће без одлагања оцијенити достављено, као што је то био случај са осталим партнерима, с циљем њеног коначног усвајања што је прије могуће - наводе из Делегације ЕУ.

Из ове делегације кажу да је План раста подржан новим финансијским инструментом, односно, Инструментом за реформу и раст за Западни Балкан, у вриједности до шест милијарди евра у бесповратним средствима и зајмовима за цијели регион.

Подсјећамо, Република Српска није сагласна са одређеним ставкама Реформске агенде, јер су у супротности са Уставом и дејтонском структуром БиХ.

Српска не пристаје на укидање ентитетског вета у заједничким институцијама БиХ, увођење јединственог кол центра за ванредне ситуације, као ни на попуну Уставног суда БиХ без одласка страних судија.