latinica  ћирилица
18/07/2024 |  10:48 | Аутор: СРНА

Вулин: БиХ нема без Дејтонског споразума

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин изјавио је да они који покушавају да пониште Републику Српску у ствари поништавају БиХ, јер БиХ нема без Дејтонског споразума, а кога не би било да није било Српске.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Вулин је истакао они који наводно воле БиХ најактивније раде против ње, тиме што покушавају да униште Републику Српску.

- Република Српска није настала у Дејтону, већ борбом српског народа да опстане да се не понови јасеновачки геноцид и да гробља у Братунцу не буду свуда по Републици Српској. Захваљујући томе што је Република Српска настала, потписан је Дејтон - рекао је Вулин.

Он је указао да је напад на Републику Српску кренуо чим је ступио на снагу Дејтонски споразум, а да је сада мета предсједник Српске Милорад Додик у покушају да се Република Српска подрије и уништи изнутра.

- Они чији је мета председник Додик нису сигурни да ли могу да га ухапсе, јер се плаше реакције Србије и српског народа и покушавају неким суђењима да га избаце из политичког живота и забране му да се бави политиком - рекао је Вулин.

С обзиром на то да народ гласа за Додика и да не могу да побиједе на изборима, каже Вулин, рјешење им је да га уклоне из политике и да нађу неког другог који је послушан.

- Исто то раде са предсједником Србије Александром Вучићем - рекао је Вулин за ТВ Прва.

Он је истакао да Република Српска траје више него Краљевина Југославија и да у свијести Срба који у њој живе она представља државу, иако то није у строго правном смислу.

- Они Републику Српску доживљавају као своју државу. Не можете је укинути, прошло је превише времена, зато је морате подрити, уништити изнутра. Отуда толика хајка на Републику Српску - рекао је Вулин.

Он је указао да Република Српска није била нападана једино у периоду када су се њени политичари потписима одрицали једне по једне њене надлежности и прихватили бонска овлашћења, по којима високи представник може да ради шта хоће.

Вулин је истакао да је суштински проблем што свака политика Запада увијек Републику Српску, Србију и такозвани српски фактор доживљава као реметилачки фактор на Балкану.

- Никада не полази од тога да треба видјети шта су српски интереси, па да видимо да ли можемо да се сложимо са њима, него априори Србе треба поништити - рекао је Вулин.

Он је указао да напади на Србију, Републику Српску и српски фактор не долазе само из БиХ и само од Дениса Бећировића, већ су синхронизовани из истих медија и од истих политичара у БиХ, на Косову и Метохији и Хрватској, као и од дијела антисрпских политичара у Црној Гори.