latinica  ћирилица
18/07/2024 |  09:02 ⇒ 10:26 | Аутор: РТС

Вучић: Шолц долази у Србију, ништа у вези са литијумом нећемо крити од грађана

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је из Лондона, гдје ће присуствовати Самиту Европске политичке заједнице, да ће њемачки канцелар Олаф Шолц у петак боравити у Београду. Планиран је разговор са предсједником Србије и потписивање Меморандума о разумијевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, најавио је Вучић и истакао да ништа неће крити од грађана. Поручио је да ће све у вези са литијумом "фанфарама" објављивати.
Литијум (фото: EPA-EFE/LUIS GANDARILLAS - илустрација) -
Литијум (фото: EPA-EFE/LUIS GANDARILLAS - илустрација)

Вучић борави у Великој Британији, где се данас одржава Самит Европске политичке заједнице који ће окупити готово 50 лидера држава.

Када је ријеч о најављеној посјети немачког канцелара Олафа Шолца, али и потпредсједника Европске комисије задуженог за енергетику, узимајући у обзир да је портпарол њемачке владе рекао да иза посјете стоји одрживо копање литијума у Србији, Вучић је рекао да нема шта да крије и да ће све у вези с тим "фанфарама" објављивати.

- Није баш за фанфаре када не потписујете уговор, већ потписујете писмо о намјерама и меморандум о разумијевању, али је важно за нас. Дакле, у име Европске комисије потписаће уговор са представницима наше владе, потпредсједник Европске комисије, Марош Шевчович. Потписаће меморандум о разумијевању, гдје ми не помињемо литијум, већ говоримо о свим минералима и о свему другом. Оно што се одвија на европском тлу, требало би да остане на европском тлу, што је чини ми се нешто потпуно нормално, морално, разумљиво за нас - рекао је предсједник.

Према његовим ријечима, ми сад имамо ту различите врсте минерала, метала, елемената који постоје у Србији, али за које немамо развијену стратегију, немамо ни довољно знања, дакле, од молибдена до литијума, и за то нам је увијек потребно све што Европска унија и њихови људи доносе својим знањем.

- Канцелар Шолц ће свакако доћи, они су заинтересовани за литијум. Доћи ће и представници Европске банке за обнову и развој, а доћи ће представници КФВ-а, представници Италијанске развојне банке, доћи ће представници Мерцедес–Бенца. Тај други папир, који такође није уговор, већ је писмо о намјерама, јесте намјера да у Србији формирамо цијели вриједносни ланац, оно што би помогло додатно индустријализацији или реиндустријализацији Србије, што би оставило огроман новац у Србији - каже Вучић.

"Нећемо дозволити извоз великих количина литијума"

Напоменуо је да Србија неће дозволити извоз великих количина литијума.

- Могу сировине до 12-13 одсто и то је то. Све остало мора у Србији да се произведе. Хоћете да прихватите, да нам помогнете, али, наравно, предуслов за све то је заштита животне средине. Они су лагали да је то ријеч о површинским коповима, да је ријеч о замућеним ријекама. То се неће догодити, не доноси се никаква одлука сутра ни о ископавању, ни о копању, ни о експлоатацији. То је дуг процес - истакао је Вучић.

Каже да тек када се увјере да је све чисто, и тиме нећемо угрозити останак и опстанак људи, онда у то може да се крене и да то искористе као страшну предност, као квантни, огромни скок напријед за Србију.

Другачија мишљења и разговори

На питање да ли ће уважити и мишљење оних који су против копања литијума, Вучић је рекао да су спремни да разговарају и са политичарима и са стручњацима, али упитао је и с којим политичарима – оним који су, како каже, против свега и против фонтане на Славији и против Београда на води и против пруге Београд – Нови Сад.

- Ништа се у Србији не би изградило и урадило никада. Кажите ми једну идеју за коју су били. Нису никада били ни за једну идеју. Ни за шта никада нису били. Увијек су против свега. Једино што знају то је да буду против свега. И увијек ће бити против свега. А Србија мора да иде напријед -рекао је предсједник Србије.

Подсетио је да, кад су почели да граде Београд на води, било је свега 27 одсто подршке људи у Београду за тај пројекат, сад је 79 одсто.

- Када су људи видјели колико смо бринули, водили рачуна и изградили нешто прелијепо за наш град, за нашу земљу, за нашу економију, запослили наша грађевинска предузећа, наше грађевинске раднике. Овде ћемо запослити људи који ће имати минималне плате од по хиљаду евра. Дакле, људи који ће живјети од тога - каже Вучић.