latinica  ћирилица
17/07/2024 |  19:57 | Аутор: sputniknews.com

У Србији оборен рекорд у дневној потрошњи струје, све је спремно и за ванредне ситуације

У Србији је 15. јула потрошено 105 гигават сати струје, што је највећа дневна потрошња електричне енергије, изјавио је главни диспечер у Националном диспечерском центру Електромреже Србије Драган Ракић и истакао да су ЕМС спремне за ванредне ситуације.
Далековод - Фото: РТРС
ДалеководФото: РТРС

Ракић је за РТС истакао да је разлика између љетне и зимске потрошње у периодима најхладнијих дана нешто мања од 20 одсто и да је значајно смањена разлика у потрошњи током зиме и љета.

У Хрватској је 12. јула забиљежен историјски рекорд у потрошњи струје, а прије мјесец дана се распао електро енергетски систем у читавом региону.

- Тренд је сличан у свим земљама у окружењу у односу на период прије тропских врућина - рекао је он и додао да је потрошња свуда повећана за 10 до 12 одсто.

Према његовим ријечима, све јединице у Електромрежи Србије редовно током године одржавају рад система и ЕМС је спреман за све ванредне ситуације.

У оваквим режимима рада се предузимају додатне мјере па се у сарадњи са Републичким хидро-метеоролошким заводом припремају за временске прилике и преузимају додатне кораке као што су појачана дежурства.

- Спремни смо да реагујемо и потенцијалне проблеме ријешимо у што краћем периоду - нагласио је он.

Говорећи о ситуацији у региону и потражњи за струјом, рекао је да у посљедњих 15 дана није било значајних захтјева за струјом, што указује да није било ни већих проблема, пренио је Танјуг.