latinica  ћирилица
17/07/2024 |  19:50 ⇒ 19:52 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Запад по сваку цијену жели да прогура ултиматум Зеленског

Запад је поставио циљ да прогура ултиматум Владимира Зеленског по сваку цијену, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на конференцији за штампу у сједишту Уједињених нација у Њујорку.
Сергеј Лавров (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

- Заузели су курс да по сваку цијену прогурају такозвани план Зеленског који има јасно изражену форму ултиматума - истакао је Лавров.

Говорећи о изгледима за сазивање нове конференције о Украјини, он је истакао да ће она садржати приступе, неприхватљиве за Русију.

Према ријечима руског министра, Запад, за разлику од Кине, у својим иницијативама о Украјини не говори о главним узроцима кризе. Лавров је истакао да је његова посјета УН корисна, те да многе земље дијеле приступе Русије.

Русија спремна за преговоре

Русија је спремна за преговоре о Украјини и безбједносним питањима у Европи, рекао је Лавров.

- Спремни смо за преговоре, али с обзиром на тужно искуство разговора и консултација са Западом и Украјинцима... Тај договор, за који се надам да ће у некој фази о европској безбједности бити постигнут, у том контексту ће бити ријешена украјинска криза - рекао је Лавров.

Истовремено, он је истакао, да ће Москва инсистирати на укључивање заштитних механизама против двоструког тумачења у сваки могући будући европски споразум о безбејдности.