latinica  ћирилица
17/07/2024 |  19:16 ⇒ 19:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: У петак са Шолцом дуг разговор о свим темама

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Лондону да ће у петак имати дуг билатерлни састанак са Олафом Шолцом у четири ока и да ће разговарати и о европском путу Србије, о свим политичким односима, у вези са КиМ, стању у региону, али и о развоју економије, као и да ће потписати меморандум о разумијевању у вези са минералним сировинама.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/JADRANKA ILIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/JADRANKA ILIĆ)

- И кроз Агенду раста и планирање придруживања у јединственом европском тржишту. Али истовремено ћемо и разговарати о ономе што је тема тог дана - долази потпредсједник Европске комисије Мараш Шевчовић, доћи ће предсједница Европске банке за обнову и развој. Доћи ће председници KFW-а, Италијанске развојне банке, и оно што је изненађење и људи, главни шеф Мерцедес-Бенца, тако да очекујемо разговоре - рекао је Вучић.

Он је истакао да ће бити потписан меморандума о разумијевању око минералних сировина.

- Везаних за један општи, генерални оквир, то је што ће потписати Министарство рударства и енергетике заједно са Европском унијом, односно Марошем Шевчовићем - рекао је Вучић.

Навео је да је за Србију ваћни да све те институције заједно са представницима Владе Србије потпишу заједничку жељу о једном свеукупном вруједносном ланцу који би требало у Србији да се формира.

- Дакле од литијума, литијумских батерија, привлачења додатних инвеститора, до електричних аутомобила гдје очекујемо њихову помоћ за производњу да дође у Србију, што би значило огроман скок, квантни скок Србије унапријед. Много више новца, много више богатства за наше грађане и вјерујем да ћемо то успјети сад - рекао је Вучић.