latinica  ћирилица
17/07/2024 |  17:37 ⇒ 18:27 | Аутор: РТРС

"Звиздићева апелација нема никаквог значаја за Српску"

На снагу је ступио Изборни закон Републике Српске и апелација замјеника предсједавајућег Представничког дома Денис Звиздић о оцјени уставности овог законе за Српску нема никаквог значаја, изјавио еј предсједник Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре. 
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Према његовим ријечима, Изборни закон Српске треба да буде основни документ за спровођење избора 2026. Он је изразио увјерење да ће о томе бити постигнут консензус у Српској.

- Данас, првог дана, када тај закон ступа на снагу, Звиздић је већ написао апелацију, злоупотребљавајући чињеницу да је дио Колегијума Представничког дома БиХ за шта су и Срби гласали - навео је Додик и додао да је Изборни закон Српске донесен на бази Устава БиХ и Изборног закона БиХ, а да ће исход Звиздићеве апелације крњем Уставном суду бити јасан.

- Устав БиХ предвиђа да Република Српска бира своје посланике у Представнички дом и члана Предсједништва БиХ, а предвиђено је да Централна изборна комисија БиХ бира ту структуру. У Изборном закону БиХ пише да је за све друге нивое ЦИК задужен да утврди политичке критеријуме за изборе, то су демократичност, медији, приступ медијима, а за све друге нивое изборе треба да организују нижи нивои власти. То значи за органе Српске и локалне органе власти треба да врши Републике Српска - рекао је Додик.

Додик је нагласио да ће сада Уставни суд БиХ не читајући то и не желећи да улази у меритум, опет рећи да Република Српска прави нешто. 

- Не можете на силу направити државу. Не можете користити лаж као основни елемент права, то се никада није одржало. Не лаж може бити политика, како они лажу и петљају, а да нико не каже чекај, можда су ови људи бар дјелимично у праву. Уставном суду предсједник и подпредсједник могли бити само судије које су бирали лиокални нивои власти, односно Парламент ФБиХ и Народна скупштина Републике Српске - истакао је Додик.

Он је упозорио да се сад и то промијенило.

- Сада је потпредсједник Уставог суда Њемица и ми треба да очекујемо правичност. За нас тога нема. Морамо да трпимо и трпићемо и вјерујемо да ћемо све те ствари ријешити на најбољи могући начин у интересу права и правде - поручио је Додик.