latinica  ћирилица
17/07/2024 |  14:52 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

Голићева на рочишту: Индикативно да су из Клуба Бошњака одустали од вета након Шмитових одлука

У Суду БиХ одржано је рочиште предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу.
Милорад Додик, завршено рочиште - Фото: РТРС
Милорад Додик, завршено рочиштеФото: РТРС

Данас је свједочила предсједавајућа Вијећа народа Сребренке Голић, као свједок Додикове одбране, а наредно рочиште биће одржано 28. августа и свједочиће генерални секретар предсједника Јелена Пајић Баштинац.

Голићева је објаснила процедуру усвајања закона у Народној скупштини и Вијећу народа, а у вези Закона о објављивању закона и прописа Републике Српске и Закона о непризнавању одлука Уставног суда БиХ.

Она је оцијенила индикативним чињеницу да су делегати из Клуба Бошњака 4. јула прошле године, три дана након што је Кристијан Шмит донио одлуку о поништавању оба закона, одустали од претходно најављеног вета на те законе.

На питање Додика да ли су оба та закон прошла процедуру и достављена НСРС и њему као предсједнику Републике Српске, одговорила је потврдно.

Голићева, која је до 2010. године обављала функцију директора Службеног гласника у свједочењу је истакла да директор ове установе нема могћност да одлучује о томе који ће се акти и када објавити у Службеном гласнику.

Подсјећамо, раније је прихваћен је и приједлог Лукићеве одбране за саслушање генералних секретара Владе и Парламента Српске Далибора Панића и Борана Босанчића.

Пред Судом БиХ и данас су се окупили грађани и носиоци јавних функција у Републици Српској и на нивоу БиХ, како би пружили подршку Додику и Лукићу.