latinica  ћирилица
17/07/2024 |  14:52 ⇒ 16:35 | Аутор: СРНА

Митровић: Цар Николај Други задужио Србе својим жртвеним подвигом (ВИДЕО)

Молитвом и полагањем вијенаца на споменик руском цару Николају Другом Романовом у Бањалуци је обиљежено 106 година од погубљења императорске царске породице Романов.
Положени вијенци - Романови - Фото: Уступљена фотографија
Положени вијенци - РомановиФото: Уступљена фотографија

Свештеник Миладин Митровић, предсједник Императорског православног палестинског друштва Бањалука, које његује традицију поштовања царске породице Романов, рекао је да су Срби кроз многовјеконо постојање имали велики број личности које су их повезивале са руским народом, а исто тако руски народ са српским али да је посебан допринос пријатељству два народа дао Николај Други.

- Николај Други својом одлуком да уђе у Први свјетски рат ради српског народа, задужио нас је својим жртвеним подвигом. Литургијом је данас затражено молитвено заступништво Светих царских мученика да у овоме, нимало простом и једноставном времену имамо тако велики небески свјетионик који ће освјетљавати пут, не само своме руском, него и српском народу - поручио је Митровић, обраћајући се присутним.

Он је подсјетио на ријечи владике Николаја Велимировића да може човјек бити дужан човјеку и народ народу али да оно што је учинио цар Николај за српски народ обавезује све да плачу кад Руси плачу и да се радују када се Руси радују.

- Јединствена, непоновљива, уникатна личност која је дала и отворила узвишени смисао наших пријатељских односа, управо је свети цар Николај. Јер, по ријечима Јеванђеља, нема ничег узвишенијег него када неко душу своју положи за ближње своје - додао је Митровић.

Према његовим ријечима, знао је цар да се Русија у том периоду налази на историјској прекретници и био је свјестан ризика који ће довести до пропасти руске империје и његовог мученичког страдања.

- Али његова искрена, бескомпромисна, хришћанска љубав према српском народу била је главна мотивација да уђе у Први свјетски рат да би на такав начин заштитио братски српски народ - нагласио је Митровић.

Руска царска породица Романов – цар Николај Други, његова супруга Александра Фјодоровна и њихово петоро д‌јеце Олга, Татјана, Марија, Анастасиа и Алексеј погубљени су на данашњи дан 1918. године.

Убиство су извршили бољшевички револуционари у Јекатеринбургу, а уз њих су погубљени и чланови царске пратње.