latinica  ћирилица
17/07/2024 |  14:29 | Аутор: РТРС

Бијељина: Подршка измјенама Закона о употреби заставе, грба и химне

Након Приједора, Јавна расправа о Нацрту закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне одржана је у Бијељини.
Бијељина, јавна расправа - Фото: РТРС
Бијељина, јавна расправаФото: РТРС

Присуствовали су јој предаставници локалне управе , Скупштине града и представници организација проистеклих из посљедњег Отаџбинског рата.

Овим законом жели се обезбиједити употреба грба Немањића и да се дозволи употреба химне"Боже правде" не вређајући при томе конститутивне народе, истакнуто је у Бијељини.

Сви учесници подржали су овај акт који је допринос спровођењу декларације са Свесрпског сабора одржаног 8. јуна у Београду

Представници организација проистеклих из посљедњег Отаџбинског рата подржавају овај Закон. Истичу да су грб и застава један од идентитета Републике Српске и да ће након усвајања Закона ти симболи бити поново њихова званична обиљежја.

- Под тим грбом и заставом је настала Република Српска , а једним правним насиљем Уставног суда, међународне заједнице и високог представника нам је то отето. Зато је сад то важно да се врати онако како смо стварали Републику С.рпску Подржавамо ову иницијативу и и чим буде прошла скупштинске процедуре бићемо међу првима који ће нови грб и заставу ставити у своје просторије - рекао је Петар Цвијетиновић предсједник Удружења ветерана "Гарда Пантери".

Грб Немањића и химна "Боже правде" који се враћају кроз допуне Закона о употреби заставе, грба и химне никога не вријеђају и никоме не наносе штету јер је у питању вишевјековна традиција српског народа, истакнуто је на скупу у Бијељини.

- Дакле традиција је настала давно прије ове и неких претходних држава. Нема ту ништа спорно јер српски народ то доживљава као своје наслијеђе. Очекујемо да ће НС РС након јавних расправа усвојити овај закон и да ће на неки начин нешто што се већ доживљава као своје добити формално правну основу - поручио је Александар Ђурђевић предсједник Скупштине града Бијељина.

Тихо Џакић помоћник генералног секретара НС РС сматра да се са овим законом жели обезбиједити употреба грба Немањића и да се дозволи употреба химне не вређајући при томе конститутивне народе и остале.

Прије Бијељине јавна расправа је одржана у Приједору , а услиједиће у Источном Сарајеву , Требињу и Бањалуци.