latinica  ћирилица
17/07/2024 |  13:59 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Шеранић у Пекингу на глобалном здравственом форуму о пандемијама

Потпредсједник Владе Републике Српске и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић присуствовао је данас отварању Треће конференције Глобалног здравственог форума у оквиру Боао форума за Азију која се одржава у Пекингу, НР Кини, од 16. до 18. јула 2024. године.
Пекинг, отварање конференције Глобалог здравственог форума - Фото: Уступљена фотографија
Пекинг, отварање конференције Глобалог здравственог форумаФото: Уступљена фотографија

Главне теме о којима се говорило на отварању конференције и планарној сесији биле су спремност за пандемије, одговор на њих, те међународна сарадња, затим старење популације и епидемиолошка транзиција, као и универзална покривеност здравственом заштитом.

О овим темама министар Шеранић разговарао је данас, на маргинама овог догађаја високог нивоа, и са Бан Ки Муном, предсједавајућим Управног одбора Боао форума за Азију и некадашњим генералним секретаром Уједињених нација, а затим и са докторком Ајлан Ли, помоћницом генералног директора Свјетске здравствене организације Тедроса Аданом Гебрејесуса за питања универзалне покривености здравственом заштитом и здравије популације.

      View this post on Instagram

A post shared by Мин. здравља и соц. заштите (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

Шеранић је саговорницима представио активности које се предузимају у Републици Српској на планирању боље здравствене заштите и приближавању циљевима универзалне покривености здравственом заштитом, нагласивши значај међународне сарадње и престижних догађаја као што је овај за размјену драгоцјених искустава.

Са представницима институција пекиншке општине, министар Шеранић је имао важне разговоре и у вези са могућностима за успостављање сарадње између општине/града Пекинга и Републике Српске у области здравства, са фокусом на традиционалну кинеску медицину.

- Разговарали смо о могућностима да се традиционална кинеска медицина уведе као изборни предмет на медицинске факултете у Републици Српској, а с обзиром на то да се у делегацији Републике Српске на овом форуму налазе и декани ових факултета - рекао је министар Шеранић за кинеске медије, током обиласка простора Форума у Националном конгресном центру у Пекингу.

Претходно је министар Шеранић присуствовао и сесији конференције посвећеној скринингу и раном откривању карцинома, а дан раније и сесији посвећеној менталном здрављу дјеце и адолесцената. О заштити менталног здравља, посебно младих, министар Шеранић је имао прилику да разговара и са докторком Маргарет Чен (Margaret Chan Fung Fu-chun), предсједницом Глобалног здравственог форума у оквиру Боао форума за Азију и бившом генералном директорком Свјетске здравствене организације која је на тој позицији била нешто дуже од десет година.

Глобални здравствени форум је платформа високог нивоа за међународну размјену у области здравства коју је покренуо Боао форум за Азију, познати и као „Азијски Давос“, а како би се у дијалогу и сарадњи повезали владе, бизниси, академска заједница, истраживачи и медији. На конференцијама Форума расправља се o најактуелнијим темама из области здравства, са фокусом на регионалне и међународне изазове, те заједнички рад на промоцији развоја здравственог сектора, као и заједништво у служби будућности човјечанства.

Домаћини Треће конференције Глобалног здравственог форума су Боао форум за Азију, те Општинска влада Пекинга, а министар Шеранић у Пекингу борави на позив Организационог одбора Форума, уз подршку Амбасаде БиХ у НР Кини.