latinica  ћирилица
17/07/2024 |  12:47 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Српска спремна на дигиталну трансформацију

Влада Републике Српске и Агенција за информационо-комуникационе технологије Српске подржавају писмо више амбасадора у БиХ у вези са дигиталном трансформацијом у БиХ и у потпуности су спремни на тај процес у складу са уставним надлежностима, саопштено је из Агенције.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из Агенције су подсјетили да је Влада Републике Српске крајем марта усвојила информацију у вези са облашћу дигиталне идентификације и услуга повјерења и као најважнију ставку истакла усклађивање правног оквира са ЕУ регулативом.

- Свака активност без адекватног правног оквира и незаконити поступци институција и појединаца у институцијама доводе до ризика по личне податке, али и по укупну информациону безбједност - наведено је у саопштењу Агенције након што су амбасадори САД, Њемачке, Аустрије, Швајцарске и Шведске, заједно с међународним економским представницима, истакли да је дигитална трансформација кључна компонента модернизације и напретка земље, те нагласили важност усклађивања постојећих закона везаних за електронски потпис с регулативама ЕУ.

С тим у вези из Агенције за информационо-комуникационе технологије Српске су поздравили позив амбасадора да буде усклађен правни оквир.

Из ове агенције су истакли да очекују да надлежне институције БиХ поступају у складу са законом, те да се почне системска припрема прописа који ће бити базирани на Уставу, те усклађени са правним насљеђем ЕУ.

Из Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ /ИДДЕЕА/ јуче је саопштено да су добили снажну подршку амбасадора неколико земаља и међународних привредних комора које дјелују у БиХ за успјешно увођење квалификованог електронског потписа.

- Амбасадори и економски представници су у свом писму нагласили да је дигитална трансформација кључна компонента модернизације и напретка сваке земље, укључујући БиХ. Посебно су нагласили важност усклађивања постојећих закона везаних за електронски потпис с регулативама ЕУ - наведено је у саопштењу из ИДДЕЕА.