latinica  ћирилица
17/07/2024 |  12:24 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Подршка Додику и Лукићу пред Судом БиХ (ФОТО)

Пред Судом БиХ у току је окупљање грађана и носиоца јавних функција у Републици Српској и на нивоу БиХ, пред почетак рочишта предсједнику Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу.
Подршка Милораду Додику - Фото: РТРС
Подршка Милораду ДодикуФото: РТРС

Окупљени су дочекали предсједника Српске уз аплауз.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да је Тужилаштво БиХ од почетка, слушајући одређене стране центре моћи, погрешно поставило процес против Додика и Лукића.

Клокић је рекао да нигдје у свијету не постоји, осим у БиХ, да поједини страни центри моћи могу да утичу и на креирање закона, али и на креирање судских процеса.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина рекао је да ће Република Српска из овог процеса изаћи јача и стабилнија.

- Не вјерујем да ће било шта промијенити, прије свега требају познавати менталитет српског народа - што су већи притисци, што су веће уцјене, ми смо све јачи, одлучнији и све јединственији - рекао је Шкипина.

Бивши предсједник Народне скупштине Српске Драган Калинић поручио је да окупљени испред Суда БиХ неће посустати у подршци Додику и Лукићу и свему што они правично заступају.

- Наша борба се наставља. Ово суђење је фарса, то ће се на крају и показати, али ваља издржати! Значи, одустајања нема! Идемо даље јер се боримо за правичну ствар, да докажемо колико је ово све изокренуто, наопако право, да нема ни права, нити правде - рекао је Калинић.

Директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да БиХ и њени народи неће имати перспективу све док судбину не узму у своје руке и нагласио да се треба борити против тога да странци уређују односе у земљи.

- Данас сам овдје да кажем да требамо имати правну државу и да се боримо за право - рекао је Ђајић.

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић рекао је да окупљени грађани испред Суда БиХ показују како се брани позиција Српске.

- Чули смо доста критичара у протеклом периоду на који начин треба да се брани позиција Републике Српске, али смо овдје свједоци да само један човјек тренутно плаћа ту цијену, а то је предсједник Републике Српске. Овдје има сасвим сигурно довољно патриотски освијештених људи који неће одустати од наших настајања да позиција Републике Српске остане онаква како је дефинисана Дејтоном - рекао је Амиџић.

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да је судски процес капитулација једне структуре која очигледно жели да се повинује вољи странаца у БиХ.

Кошарац је истакао да је је овај судски процес класична фарса и политички монтиран процес.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић рекао је да је судски процес против Додика и Лукића монтиран и да представља обичну фарсу.

Посланик у Представничком дому ПС БиХ Милорад Којић изразио је наду да ће Суд БиХ радити у складу са законом, а да коначни исход треба да буде ослобађајућа пресуда за обојицу.

- До овог процеса није ни требало да дође, па ни до данашњег изношења било каквих доказа, јер је јасно да је предсједник Републике неко ко је спроводио искључиво уставну обавезу, а да је неки странац овдје дао себи за право да покуша да и њему и Лукићу законом забрани да спроводе своју уставну и законску обавезу - рекао је Којић.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић рекао је да је процес против Додика и Лукића усмјерен против цијелог српског народа и Републике Српске.

Раније је најављено да би на овом рочишту одбрана требало да почне изношење доказа.

Прихваћени су приједлози Додикове одбране за саслушање предсједника Вијећа народа Сребренке Голић и генералног секретара предсједника Јелене Пајић Баштинац.

Прихваћен је и приједлог Лукићеве одбране за саслушање генералних секретара Владе и Парламента Српске Далибора Панића и Борана Босанчића.

Из Кабинета предсједника најављена је конференција за новинаре у 14.30 часова коју можете пратити на РТРС, нашем порталу и Јутјуб каналу.