latinica  ћирилица
17/07/2024 |  12:17 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

Произвођачи могу бити задовољни приносом и квалитетом стрних жита

Пољопривредни произвођачи могу бити задовољни овогодишњим приносом и квалитетом стрних жита - просјечан принос пшенице на подручју приједорске регије износи шест тона по хектару, рекао је виши стручни сарадник у приједорској Канцеларији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при ресорном министарству Душко Комненовић.
Жетва пшенице - Фото: РТРС
Жетва пшеницеФото: РТРС

- С обзиром на то да је био сушни период током прољећа, произвођачи могу бити задовољни - навео је Комненовић.

Он је рекао да пољопривредници могу бити задовољни и када је ријеч о откупној цијени.

- То је 0,35 КМ и уз субвенције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, као и локалних заједница могу бити задовољни и у овом дијелу - додао је Комненовић.

Он је апеловао да пољопривредни произвођачи ни у ком случају не спаљују жетвене остатке на стрништима јер тако уништавају микрофлору, али и изазивају опасност.

- Требало би тањирачама прећи стрниште како би се окренуо површински слој дубине десетак центиметара и тако спријечио губитак влаге из дубљих слојева - рекао је Комненовић.

Он је објаснио да треба примијенити одговарајућу агротехника како би се што квалитетније разградили жетвени остаци.

- Било би добро да се дода 100 килограма по хектару ђубрива УРЕА. Осим тога, сада је идеално вријеме за подривање земљишта како би се разбио плужни ђон који се ствара једноличном обрадом земљишта - савјетовао је Комненовић.

Он је рекао да су усјеви кукуруза и соје за сада у доброј кондицији, осим на пјесковитим парцелама.

- Падавине би добродошле. На то не можемо утицати, осим ако имамо систем за наводњавање - додао је Комненовић.

Он је рекао да је топлотни талас изазвао проблеме на фармама за производњу млијека јер млијечна грла имју проблема због температурног шока.

- Евидентан је пад производње млијека. На фармама које не могу да примијене савремене методе, имамо и проблем са квалитетом млијека, повећане су соматске ћелије и микроорганизми у узорцима млијека - навео је Комненовић.

Он је рекао да мљекари који нису у могућности да говеда пусте на ливаде треба да се посвете стварању повољних услова у објектима уз помоћ вентилатора, орошивача, одржавањем хигијене и дезинфекцијом.

- Проблема има и на фармама за узгој свиња. Фармери се жале на малу конверзију хране и слаб напредак прасади. Има и појава да крмаче засуше у дојењу прасади - рекао је Комненовић и додао да фармери треба максимално да се ангажују на условима у објектима за узгој животиња.