latinica  ћирилица
17/07/2024 |  09:30 ⇒ 12:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучевић: Нема заокружене европске приче без Западног Балкана

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је данас, говорећи о чланству Србије у ЕУ, да нема заокружене ервопске приче без Западног Балкана и поручио да ће Србија наставити да ради све што је до ње, да се развија, спроводи реформе које су у њеном интересу, али да остане слободна и независна држава.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

- Од Брисела исто тако зависи да ли жели или не жели проширење. Ми би жељели да се прикључимо ЕУ не зато што имамо неке снажне емоције ка ЕУ, не мислим да је ЕУ питање емоција, немају ни они међусобно претјеране емоције већ имају политичке и економске интересе. Када то поставимо на рационални ниво онда видимо зашто је наш циљ да будемо чланице ЕУ - навео је Вучевић за Танјуг.

Иако је било безброј датума у протекле 24 године када би Србија могла да буде примљена у ЕУ, Вучевић каже да Србија треба да ради на свом циљу и да план раста који треба да буде усвојен до краја љета у Влади Србије искорити паметно за развој државе.

Како је навео, брзина евроинтеграција не зависи само од Србије, истакавши да се већ три године чека на отварању новог кластера.

- Ако можемо да добијемо зелене линије коридора за пролазак кроз границе за наше камионе без задржавања, ако можемо око аутомобилске индустрије да добијемо исту категоризацију као што се производи у ЕУ, то су предности за нашу државу, а ови процеси нека иду својим током и надам се да ће бити успјешни, радићемо да буду успјешни - поручио је он.