latinica  ћирилица
17/07/2024 |  07:44 ⇒ 08:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Атал: Не намјеравам да будем сљедећи премијер Француске

Доскорашњи предсједник владе Француске Габриел Атал изјавио је данас да "не настоји да буде сљедећи премијер", пренијели су француски медији.
Атал и Макрон (фото: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT) -
Атал и Макрон (фото: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT)

- Сматрам да је спектакл којем свједочимо прилично очајан. Слушамо о неким људима, о структурама. Странке су постале важније од Француза. Желио бих да могу да сарађујем и са републиканском десницом и са социјалном и демократском љевицом и то ћу чинити слободније јер не настојим да будем сљедећи премијер - рекао је Атал у интервјуу за телевизију ТФ1.

Он је оцијенио да Французи очекују дјеловање које превазилази страначке подјеле и најавио је да ће изнијети приједлог да се разговара са свим политичким организацијама, осим са екстремистима.

- Ова ситуација је привремена. Предсједник Републике ће ускоро имати избор да именује новог премијера - изјавио је Габриел Атал, преноси дневник Фигаро.

Француски предсједник Емануел Макрон прихватио је јуче оставку премијера Атала и свих министара, саопштено је из Јелисејске палате.

- Да би се овај период што прије завршио, на републиканским снагама је да заједно раде на изградњи окупљања око пројеката и акција у служби француског народа - наводи се у саопштењу, а преноси Фигаро.