latinica  ћирилица
17/07/2024 |  07:21 ⇒ 08:19 | Аутор: РТРС

Ромић: Суђење напад на уставне надлежности предсједника (ВИДЕО)

Савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић рекао је да суђење предсједнику Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу представља напад на уставне надлежности предсједника којим се покушава унишитити интегритет Републике Српске.
Марко Ромић - Фото: РТРС
Марко РомићФото: РТРС

Ромић је рекао да се суђењем покушава доказати нешто што у судској пракси није забиљежено - да извршавање уставне обавезе може да буде инкриминисано као кривично дјело.

- То би значило да све што је супротно одлуци високог представника, а Кристијан Шмит и није високи представник, представља кривично дјело - рекао је он.

Ромић је навео да ће свједоци одбране на данашњем рочишту објаснити функционисање законодавног система Републике Српске.

- Законодавни поступак у Републици Српској одвија се тако да све законе које доноси Народна скупштина и који потом пролазе кроз Вијеће народа, предсједник има позитивну уставну обавезу да потпише - појаснио је Ромић.

Ромић је рекао да је Суд одбио саслушање Шмита као свједока, јер би се тиме доказало да он нема мандат.

- Доказало би се да не може да доноси законе, да није именован у складу са резолуцијом Савјета безбједности УН, а и да јесте, доказало би се да није прекршена ниједна одлука ОХР-а испуњавањем уставних обавеза предсједника - навео је он.