latinica  ћирилица
16/07/2024 |  22:35 ⇒ 22:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Присуство српске делегације на Самиту НАТО-а била "моћна порука"

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је данас да је Србија земља која покушава да поново изгради везе са Западом, и да је присуство српске делегације на Самиту НАТО-а у Вашингтону прошле седмице била "моћна порука".
Марко Ђурић (фото: ТАНЈУГ / Министарство спољних послова Србије) -
Марко Ђурић (фото: ТАНЈУГ / Министарство спољних послова Србије)

- Ту сам зато што вјерујем да је то у националном интересу Србије - рекао је Ђурић у интервјуу за Нешнел ривју.

Истакао је да је у Вашингтон отпутовао како би пренио поруку да Србија жели да има "конструктивну улогу у регионалним и глобалним политикама, сходно својим малим капацитетима - као и да "освјежи слику коју људи имају о Србији", поготово зато што је "већина о Србији чула током деведесетих, што није најбоља слика".

Ђурић је рекао да је на маргинама Самита кратко разговарао са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном и да га је позвао да посјети Србију, додајући да је у разговорима са представницима Бијеле куће и америчког Стејт департмента фокус био на могућим инвестицијама САД у енергетске пројекте.

Навео је да би потенцијална инвестиција у вриједности од 1,7 милијарди долара у сектор соларне енергије у Србији помогла да Србија диверсификује своје енергетске изворе, пошто углавном у том пољу зависи од Русије.

Ђурић је истакао да Србија има право да настави да одржава блиске везе с Москвом и Пекингом, пошто већ тежи чланству у ЕУ и стратешком дијалогу с Вашингтоном.

- Идеја је да Србија буде модерна земља са пуним чланством у европској заједници - рекао је Ђурић, додајући да је Београд посвећен да спроведе реформе како би остварио чланство у ЕУ до 2027, што је, како је рекао, циљ свих политичких странака које имају представнике у влади Србије.

Он је истакао да је позиција Србије "комплексна" кад је ријеч о рату у Украјини.

- Само погледајте мапу, и видјећете да за Србију, с њеним проблемима и наслеђем из деведесетих, није лако ићи путем за који смо се одлучили - рекао је Ђурић.

Он је истакао да је Србија, изабрала "моралну и легалну" позицију утемељену на Повељи УН, упркос комплексној позицији, потешкоћама, притисцима и геополитичком положају.

- Желим да нагласим да дубоко жалимо због овог конфликта. Желимо да се он што прије заврши. Примили смо стотине избјеглица из Украјине и понудили разне врсте хуманитарне помоћи тој земљи, и наставићемо да се залажемо за прекид страдања - рекао је Ђурић.

Додао је да је његов први састанак на функцији министра спољних послова био онај са његовим украјинским колегом Дмитром Кулебом.