latinica  ћирилица
16/07/2024 |  19:41 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Барловци код Бањалуке: Због недостатка воде фарме перади у великим проблемима (ВИДЕО)

Резултате рада бањалуког Водовода на својој кожи осјете корисници. Најтежа ситуација је у Барловцима, мјесту надомак Бањалуке. Без воде су више од 20 дана. Некима су због недостатка воде угинуле и животиње. Такав случај десио се на прерадарској фарми у домаћинству Гојковић. Надлежне питају, ко ће одговарати за насталу штету, јер обећања им, кажу, неће обезбиједити воду.
прерадарске фарме - Фото: РТРС
прерадарске фармеФото: РТРС

У зору, прије него што температура порасте, Предраг Гојковић свакодневно пређе неколико километара како би допремио воду. Дневно му, само за прерадарску фарму, треба око 300 литара воде. Снаге и воље му понестаје, али због фарме принуђен је да трага за водом.

- Шта ће животиње, оне не знају да нема воде њима нико није рекао да нема, оне саме траже. Врућине су велике, по овим темепратурама њима воде треба, ево сад доле да сиђете видјећете празно, нема - истакао је мјештанин Барловца Предраг Гојковић.

Дошао је из Аустралије, вратио се у родно мјесто, основао фарму како би на њој радио и живио, а сада, каже, једва преживљава.

Овако је мјесец дана. Фарма од 300 кокоши свакодневно се смањује. До сада је због недостатка воде, угинуло њих 20. Ако вода ускоро не дође страхују да би матерјална штета могла бити и већа.

Десетине домаћинстава у Барловцима, удаљеним неколико километара од Бањалуке суочава се са истим проблемом. Мјештани више не траже кривца, већ рјешење.

- Не иде ми у главу да неко може да манипулише са 15 хиљада људи. Пазите,Барловци, Драгочај, Пријаковци, Рамићи, ту живи 15 хиљада људи они немају воде двадесет дана. Немају основне елементарне потребе - нагласио је Милан Вучковић, мјештанин Баеловаца.

Градоначелник Бањалуке и данас без конкретог одговора. Понавља исто, проблем је, каже, у великој потрошњи и дотрајалим водоводним цијевима.

- Град има још подсистема. Једна кућа без воде то је велика мука, морамо бити солидарни, ми свакодневном допремамо цистерне воде и галоне - рекао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Цистерне кажу, мјештани Барловаца не виђају тако често, а потребна им је најмање једна дневно. Док актуелна градска власт не ријеши проблем са водоснадбјевањем, не преостаје им ништа друго, кажу, него да поново изађу на улице и поново укажу на своје проблеме.