latinica  ћирилица
16/07/2024 |  18:45 ⇒ 18:51 | Аутор: СРНА

Вулин: Да ли ће неко из Албаније или НАТО одговорати за логор тзв. ОВК у Кукешу?

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин изјавио поводом пресуде бившем припаднику терористичке тзв. ОВК Пјетру Шаљи за злочине над Албанцима да остаје без одговора одакле на албанској територији логор тзв. ОВК и да ли је неко из Албаније и НАТО-а за то одговоран и да ли ће одговарати.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Наводећи да је Шаља пред судом у Хагу осуђен на 18 година затвора јер је у логору у Кукешу "мучио Шиптаре за које је тзв. ОВК сматрао да су или лојални Србији или да нису лојални тзв. ОВК", Вулин је напоменуо да још ниједан припадник тзв. ОВК није осуђен за бројна звјерства над Србима.

- Ма како била блага казна, то је бар нека утјеха за жртве, али не може бити ни утјехе ни оправдања што ниједан припадник тзв. ОВК није осуђен за бројна звјерства према Србима свих вјера, према војницима, полицајцима и цивилима 1998, 1999. године - наводи Вулин.

Он је нагласио да пресуда Шаљи отвара бројна питања, а прво је да ли је у логорима тзв. ОВК било Срба и који суд ће то утврдити и казнити.

- За оне који су заборавили, близу Кукеша је некажњено постојала "Жута кућа". Само да не заборавимо ми Срби, сви остали већ јесу - истакао је Вулин.

Специјализовано вијеће такозваног Косова у Хагу осудило је бившег припадника тзв. ОВК Пјетра Шаљу на 18 година затвора због злочина над косовским албанским притвореницима у Кукешу, у Албанији, у љето 1999. године.