latinica  ћирилица
16/07/2024 |  18:02 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Трнинић: Покренута иницијатива за куповину хеликоптера (ФОТО/ВИДЕО)

Када је у питању гашење пожара, најбитније је да се правовремено реагује, речено је током разговора Бориса Трнинића, директора РУЦЗ са Огњеном Милинковићем, начелником општине Гацко.
Гацко, састанак - Фото: РТРС
Гацко, састанакФото: РТРС

Последњи пожар на подручју ове општине показао је да је координација између локалних и републичких институција била брза, и да је, захваљујући интервенцији хеликоптера Хеликоптерског сервиса Републике Српске спријечена већа штета и ширење пожара.

Иначе, пожар на планини Баба, на једном малом дијелу данас се био активирао, али се смирио без људског учешћа. У приправности су посада и хеликоптер, и ватрогасци ТВСЈ Гацко.

Када је у питању ангажовање хеликоптера МУП-а Србије, Трнинић је рекао да је једина сметња, у овом случају, министар иностраних послова у Савјету министар Елмедин Конаковић.

Цивилна заштита у Гацку (фото: РТРС)

- Могућност и намјена коришћења тог хеликоптера није само за Српску него и за ФБиХ, и искључиво је хуманитарног карактера, те се не смије употребљавати у дневнополитичке сврхе - рекао је Трнинић.

Трнинић је рекао да је покренута иницијатива за куповину једног хеликоптера који би би искључиво кориштен за гашење пожара, с обзиром на то да хеликоптер Хеликоптерског сервиса у једном тренутку мозе да буде преоптерећен обавезама које има Хеликоптерски сервис.

Повезане вијести:

Гацко: Ватрогасци и Хеликоптерски сервис Српске и даље у приправности (ФОТО/ВИДЕО)