latinica  ћирилица
16/07/2024 |  14:52 ⇒ 17:01 | Аутор: РТРС

Кустурић: Захтјев поново послат за хеликоптер Србије; Одговорност за угрожена мјеста, сносиће МИП БиХ (ВИДЕО)

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић за РТРС рекао је да четврти дан након пожара у Гацку министар одбране у Савјету министара БиХ Зукан Хелез говори о овом проблему. Иако је Министарство вањских послова Србије послало поново захтјев Министарству иностраних послова у Савјету министара БиХ, одговора још нема.
Бобан Кустурић - Фото: РТРС
Бобан КустурићФото: РТРС

Кустурић каже да је из поузданих извора Министарства вањских послова Србије добио информацију, да су у недјељу послали захтјев Министарству иностраних послова у Савјету министара БиХ за полијетање хеликоптера, али до данас нису добили одговор.

- Данас су поново послали захтјев. А примјера ради, јутрос је Министарство вањских послова Србије послало захтјев Сјеверној Македонији. И добили су одмах одговор - наводи Кустурић.

Истакао је да хеликоптер Србије већ тамо гаси пожар.

- Није ми јасно због чега то не дозвољавају овдје. Због чега се ово политизује и зашто то раде у МИП БиХ. То је ваљда само њима јасно. Још једном на овај начин апелујем да нас професионалце пусте да радимо свој посао. Само нека нам не одмажу - истакао је Кустурић.

Кустурић каже да с пуним правом може рећи да одговорност за угрожавање мјеста, која су захваћена пожаром, сноси МИП БиХ.

- Хеликоптерски сервис Републике Српске када су пожари на подручју ФБиХ или било гдје друго у питању, сами се понудимо и дођемо да помогнемо људима. Тако смо радили и претходних година. Што се тиче хеликоптера Србије, у договору са Владом Србије и нашим специјалним и паралелним односима, добили смо хеликоптер који би овдје био на дежурству 24 сата, а искључиво за гашење пожара - каже Кустурић.

Наводи да тај хеликоптер може да полети за десет минута.

- Пожари су ситуације, као и медицинске евакуације. Сваки минут је драгоцјен. Када један хеликоптер дође у право вријеме на мјесто пожара, може да уради више него десет хеликоптера, који дођу након сат времена. Високе су температуре, пожар се јако брзо шири, тако да је брзо и правовремено реаговање најбитнија ствар - истакао је Кустурић.