latinica  ћирилица
16/07/2024 |  13:46 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

Преминуо Драго Тркуља

Данас је у Бањалуци у 85. години живота преминуо професор  Драго Тркуља, некадашњи директор Републичког хидрометеоролошког завода.
Драго Тркуља -
Драго Тркуља

Тркуља је рођен у Санском Мосту 1939. године гдје је завршио Гиманзију, а дипломирао је на Рударско-геолошком факултету у Загребу 1964. године.

Постдипломске студије и докторат завршио је на Рударско-геолошком факултету у Београду на тему Сеизмичност бањалучког региона.

У свом раду и каријери био је аутор на више десетина стручних радова, пројеката и студија од којих се највише односило на област геотехничких наука, сеизмологију, са посебним освртом на бањалучки земљотрес.

Био је професор на Архитектонско-грађевинском факултету у Бањалуци на предмету Инжењерска геологија, а посебан допринос раду и развоју дао је Републичком хидрометеоролошком заводу гдје је у периоду од 2001. до 2007. обављао функцију директора до пензионисања.

У том периоду дао је велики допринос развоју сеизмолошког мониторинга на територији Републике Српске и изучавању земљотреса као појаве.

Такође је вршио значајне функције у заједници за сеизмологију Југославије гдје је био предсједник Извршног одбора у два мандата.

За свој рад је добио више међународних признања гдје се издваја Захвалиница заједнице за сеизмологу Југославије 1987. године.

Поред свих достигнућа Тркуља је био посвећен отац, муж, колега, ментор и учитељ многих младих стручњака који су имали привилегију да раде са њим и уче од њега.

Сахрана ће се обавити у четвртак, 18. јула у 12 часова на Пердувовом гробљу у Бањалуци.