latinica  ћирилица
16/07/2024 |  12:56 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Анђелковић: Српска и Додик нуде Бошњацима договор у интересу свих народа у БиХ

Република Српска нуди Сарајеву нешто што је у интересу Бошњака, а то је ослобађање од неоколонијалне зависности од странаца, рекао је политички аналитичар Драгомир Анђелковић, поводом позива предсједника Српске Милорада Додика да се у БиХ три народа и два ентитета договоре, али без странаца.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Према Анђелковићевим ријечима, ако Бошњаци желе независну БиХ, онда је ваљда циљ да сами одлучују о њеној судбини, а не да им неко са стране диктира услове, односно рјешава шта ће бити у БиХ.

- Тако да приједлог Републике Српске није само у интересу српског народа, већ је у интересу свих народа БиХ, јер само кроз аутентичан дијалог, односно кроз договор, сви народи могу да заштите своје интересе - истакао је Анђелковић.

Према његовим ријечима, док год неки у БиХ прихватају да странци арбитрирају, ти странци ће, прије свега, штитити своје интересе, јер им није циљ да народи БиХ живе у хармонији и да се развијају, већ да постигну неке своје веће геополитичке интересе, па онда БиХ третирају као монету за поткусуривање.

- Отуда приједлог Републике Српске је крајње рационалан, који ништа унапријед не намеће, осим што нуди аутентичан дијалог, гдје би се кроз праве разговоре дошло до неких рјешења. Ко не види да је то у интересу ни Бошњака, тај ради највише против Бошњака - истакао је Анђелковић.

Он је указао да је Додик потпуно у праву када каже да странци неће моћи ништа да наметну што Сарајево жели, него једино могу да изазову проблеме за све народе БиХ.

Коментаришући појачане екстремистичке и антисрпске изјаве сарајевских политичара и пријетње ратом, и да ли је због тога угрожена безбједност предсједника Српске када одлази у Сарајево, Анђелковић је рекао да ниједан Србин који се нађе на територији ФБиХ, прије свега Додик, није безбједан.

Анђелковић је рекао да бошњачки политичари схватају да њихов хегемонистички великобошњачки пројекат пропада.

Он је навео да су бошњачки политичари стално били увјерени да ће неко са Запада да им реализује ратне циљеве које нису могли да остваре од 1992. до 1995. године, а да сада полако схватају да је то немогуће.

- А многи су на тој екстремистичкој причи изградили каријере и сада када треба да погледају свој народ у очи да му кажу да је та прича пропала, одговарају екстремистичким заоштравањем ствари, како би купили још мало времена - рекао је Анђелковић.

Наравно, додао је он, посљедица тога је стварање потпуно ненормалне атмосфере, која креће да доведе до ексцеса.

- Јасно је да сви Срби који се нађу на територији ФБиХ, а прије свега Додик према коме у највећој мјери усмјерена мржња, нису више безбједни - истакао је Анђелковић.

Он је рекао да се тамо генерише атмосфера каква је постојала 1991. и 1992. године, те подсјетио да се све то завршило убиством српског свата, нападом на српску свадбу, а потом отпочињањем рата.

- Мислим да више нема простора за рат, али има простора за страшне ексцесе. Отуда требало би озбиљно размислити о безбједности Додика и до даљњег преиспитати да ли има смисла да српски кадрови одлазе у Сарајево - рекао је Анђелковић.

Додик је јуче рекао да Српска нуди дијалог домаћих изабраних политичара, представника три конститутивна народа и два ентитета, без мијешања странаца, те поручио Бошњацима да престану да раде против Српске, ако желе да БиХ опстане.