latinica  ћирилица
16/07/2024 |  12:37 ⇒ 12:46 | Аутор: СРНА

Култура сјећања обавеза Српске и Србије

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић и министарка државне управе и локалне самоуправе Србије Јелена Жарић Ковачевић положиле су данас вијенац у Спомен-подручју Доња Градина у Козарској Дубици у помен свим жртвама усташког злочина геноцида у логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.
Јујићева и Ковачевићева у Доњој Градини - Фото: СРНА
Јујићева и Ковачевићева у Доњој ГрадиниФото: СРНА

- Данас смо овдје у Доњој Градини на зато што протокол тако налаже и што се то од нас очекује, већ зато што желимо да чувамо успомене на жртве које су овдје изгубиле животе. Желимо да пошаљемо поруку јединства и заједништва. Оно што нам се догодило обавезује нас да чувамо успомене на жртве и да их поштујемо - рекла је у Ковачевићева.

Она је додала да су институције Србије опредијељене да Срби и српски народ са обје стране Дрине покажу јединство и боре се за бољу будућност.

- То је практично порука коју смо данас жељеле да пошаљемо доласком овдје у Доњу Градину. Добро је да обиђемо и оваква мјеста и да се сетимо неких ранијих времена - рекла је Ковачевићева, додавши да јој је част да посјети Козарску Дубицу и поткозарски крај.

Она је подсјетила да је јуче у Бањалуци потписан Акциони план којим су Србија и Република Српска додатно увезане кроз пројекте на којима ће заједнички радити.

Јујићева је истакла да је култура сјећања обавеза, те да никада не смију да буду заборављене историјске чињенице о страдању у Другом свјетском рату.

- Овдје смо данас да се поклонимо жртвама ужасног усташког терора који је почињен у Доњој Градини и Јасеновцу, најстрашнијим мјестима њихових злодјела. Желимо да пошаљемо и поруку мира, да се никада никоме овако нешто не деси као што се десило српском, ромском, јеврејском становништву и другим грађанима који су на најмонструознији начин ликвидирани у Доњој Градини и Јасеновцу - рекла је Јујићева.

Она је нагласила да Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске и Министарство управе и локалне самоуправе Србије имају дугогодишњу сарадњу.

- Након потписивања Меморандума о сарадњи у Београду на Свесрпском сабору, јуче смо усвојили и Акциони план и именовали координаторе радне групе који ће координисати процесе и идеје којим нашу сарадњу желимо да подигнемо на што виши ниво, укључујући пројекте међуграничне сарадње, унапређења е-сервиса за грађане и размјене службеника - прецизирала је Јујићева.

Она је додала да Ковачевићева има изузетну енергију када је ријеч о сарадњи са Републиком Српском, те истакла да ће сигурно истрајати у намјери да заједнички рад два министарства буде на завидном нивоу.

Јујићева је навела да ће делегације министарстава након Доње Градине посјетити и манастир Моштаница, чија је црква однедавно, одлуком Народне скупштине Републике Српске, културно добро од изузетног значаја и Специјалну болницу Мљечаница, здравствено-бањски центар са најсавременијом дијагностиком у региону.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Драган Брдар рекао је да је Доња Градина мјесто великог страдања, патње и бола, али и мјесто опомене за све генерације које долазе да се такав злочин никад не понови.

- Хвала министрима у владама Републике Српске и Србије, Јујићевој и Ковачевићевој, које шаљу поруку свесрпског јединства и слободарског духа нашег народа јер на овај начин чувамо културу сјећања - истакао је Брдар.

Директорка Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина Тања Тулековић изјавила је да је важна подршка са највиших нивоа власти Српске и Србије.

- Знамо да је у претходном периоду одржан Свесрпски сабор из којег произилазе много јаче и чвршће сарадње међу институцијама са једне и друге стране ријеке Дрине, а важно је да се на аутентичном мјесту страдања, овдје у Доњој Градини, сагледају размјере усташког злочина геноцида који се десио у Независној Држави Хрватској и његовом највећем логору Јасеновац - рекла је Тулековићева.

Јујићева и Ковачевићева положиле су данас вијенац и код "Тополе ужаса" у Спомен-подручју Доња Градина.