latinica  ћирилица
16/07/2024 |  11:47 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

Помоћ Владе Србије српским удружењима у Канади, Француској и Румунији

Министар задужен за област односа са дијаспором у Влади Србије Ђорђе Милићевић састао се у Београду са представницима српских удружења из Канаде, Француске и Румуније, те потписао уговоре о финансијској подршци Владе Србије пројектима намијењеним за очување српског језика и писма, као и јачање српског националног и културног идентитета у Француској и Румунији.
Милићевић са представницима дијаспоре - Фото: СРНА
Милићевић са представницима дијаспореФото: СРНА

Уговоре су потписали предсједник удружења "Сви Срби у Паризу" Саша Пешић и предсједник Савеза Срба Румуније и посланик српске мањине у румунском парламенту Огњан Крстић, саопштено је из кабинета министра Милићевића.

Такође су договорене са предсједником Културно-просвјетног одбора црквено-школске општине "Света Тројица" у Монтреалу Маријом Ђекић Иванковић активности усмјерене на јачање културних и образовних веза матице са Србима који живе у канадској покрајини Квебек.

Програмом финансијске подршке удружењима дијаспоре, региона и матичне државе у 2024. години укупно је издвојено 79 милиона динара /око 675.000 евра/ за пројекте усмјерене на очување српског језика, културе и идентитета широм свијета.