latinica  ћирилица
16/07/2024 |  10:19 ⇒ 10:22 | Аутор: СРНА

Чврсто опредјељење Владе Српске за градњу споменика за Србе из Бирча

Начелник општине Братунац Лазар Продановић рекао је Срни да је општина обавила све задатке које је имала за стварање законских услова за изградњу централног спомен-комплекса у овом мјесту за 3.267 настрадалих српских цивила и војника у Одбрамбено-отаџбинском рату из регије Бирач.
Лазар Продановић - Фото: СРНА
Лазар ПродановићФото: СРНА

- Очекивали смо да ће Влада Републике Српске донијети одлуку за изградњу регионалног спомен-обиљежја у Братунцу и радује нас што је донесена и што су подијељени задаци и носиоци активности за њену реализацију - навео је Продановић.

Он је рекао да је потврђено опредјељење Владе, општине и свих субјеката у регији да је потребно што прије изградити спомен-комплекс на предвиђеној локацији у Братунцу.

- Створени су услови да се обави експропријација још мањег дијела земљишта, што ће бити учињено прије избора извођача радова и његовог уласка у посао - појаснио је Продановић.

Према његовим ријечима, изградњом овог споменика напокон ће бити створени услови за масовне посјете и обиљежавање годишњица страдања, те одржавање часова историје, евоцирање сјећања на ратне дане, борбе, јунаштва, страдања и жртве.

- Биће то мјесто гдје ће млади моћи да сазнају истину о карактеру рата у БиХ, о српским страдањима и жртвама да оне не би биле заборављене и да се страдања не понове, као што се догодило три пута у прошлом вијеку када су Срби гинули од истих непријатеља који никада нису одговарали за те злочине - поручио је Продановић.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о пројекту изградње меморијалног комплекса у знак сјећања на Србе, жртве муслиманског злочина у Подрињу од 1992. до 1995. године.

Циљ изградње меморијалног центра јесте трајно очување успомене на страдања Срба и представљаће значајан дио ширих настојања Владе Републике Српске за његовање културно-историјске традиције и културе сјећања на страдање српског народа.

Задужено је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите да, у сарадњи са Министарством финансија, изради идејно рјешење и утврди буџетски оквир за изградњу овог комплекса.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата у регији Подриња муслиманске снаге извеле су низ мучких напада на незаштићена српска насеља, остављајући иза себе пустош и смрт. На овим просторима је у протеклом рату извршен највећи злочин над српским становништвом, нарочито цивилима, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Дан обиљежавања и помен жртвама муслиманског злочина над Србима у Подрињу се организује у Братунцу сваке године и налази се на листи догађаја од републичког значаја.