latinica  ћирилица
16/07/2024 |  10:02 | Аутор: СРНА

Кустурица: Фобија од Срба се постепено претворила у мржњу

Славни српски и свјетски режисер Емир Кустурица рекао је да је фобија од Срба, која се ствара, једна врста бијеса који се постепено претвара у мржњу.
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll)

Према његовим ријечима, то је мјерено идејом да, у којој мјери мрзиш Србе, у тој мјери имаш и довољно материјала у свом национу да створиш боље услове за живот.

Кустурица је навео да су Срби у тој паралели представљени као "мали Руси на Балкану, мали Руси у Европи".

Кустурица је оцијенио да је рат уносно предузеће, те да је чврсто увјерен, по свим подацима које има, да је рат у региону био увезен и да је он само консеквенца пада Берлинског зида.

Он је рекао да се нагомилане мржње у народима изражавају управо кад неко са стране потпали ту ватру, те да се ратови свако мало јављају као пожари.

Кустурица је истакао да је овај посљедњи рат у региону направио чудну инверзију, јер сви који су били Југословени оптуживани су за великосрпство, а сад су сви они који се залажу за Србију, гори од тог великосрпства.

- И сви су профитирали, сви су добили и државе и језике са тим што они, наравно, имају институције које тврде да је то увијек постојало, а није, то се зна - рекао је Кустурица.

Он је навео да су свијетом владали и да владају на најгори начин, користе лаж и негирају реалност као неку општу истину која је бескрајно глупа, а у ствари уз континуирани прогрес везују неку своју истину која је у прошлом вијеку била филозофски покрет позитивизма, па се то тако звало позитивистички истина.

- А то је данас чиста лаж, јер ту се данас у ствари ради о избјеглицама, о свим онима који су знали шта су те европске вриједности и који су платили цијену за те европске вриједности, укључујући и Русију, која је упала у то хтијући да одбрани своју културу - рекао је Кустурица.

Према његовим ријечима, и данас је тамо рат који сви користе да одувају Русију, а уопште не схватају да то није могуће.

- Као што су деведесетих хтели да одувају нас и тад смо ми схватили да је са Србима та игра немогућа - истакао је Кустурица.

Кустрица је рекао да су њега дефинисали правда и осјећај припадности својој култури, што није било увијек упутно, посебно не у фази рата тих деведесетих који је иза нас више од 35 година и никако да се заврши тај рат и мржња у људима.

- Мене је Бог оперисао од тог ружног осјећања... а можда због тога што сам артикулисао ту идеју тла које је било како су га звали ни Исток ни Запад, или Дрина која је дијелила - додао је Кустурица.