latinica  ћирилица
16/07/2024 |  08:57 ⇒ 09:00 | Аутор: СРНА

Бањалука: Повећан број прегледа у Хитној помоћи

У Служби хитне медицинске помоћи и амбулантама породичне медицине у Бањалуци повећан је број прегледа.
Хитна медицинска помоћ Дома здравља Бањалука - Фото: РТРС
Хитна медицинска помоћ Дома здравља БањалукаФото: РТРС

Мобилне екипе Службе хитне медицинске помоћи су током протеклог викенда имале 56 интервенција на подручју Бањалуке, у дјечијој и амбулантама за одрасле пацијенте прегледано је укупно 367 лица, од којих је шест упућено на Инфективну клинику Универзитетског клиничког центра Републике Српске, речено је Срни у бањалучком Дому здравља.

Диспечер Службе хитне медицинске помоћи током викенда примио је 218 позива грађана.

Из Дома здравља наводе да је сваке године у току љета, због високе температуре ваздуха, евидентан пораст броја пацијената који се јављају на преглед у Службу хитне медицинске помоћи.

Из ове здравствене установе додају да је повећан и број туриста и других лица из дијаспоре који најчешће траже љекарску помоћ у Служби хитне медицинске помоћи, као и да су чешћи доласци пацијената са проблемима који нису хитна медицинска стања, поготово ноћу.

- Сви наведени разлози посјета Служби хитне медицинске помоћи знатно више оптерећују наше медицинске раднике и повећавају гужве у чекаоницама - напомињу из Дома здравља.

Из Дома здравља додају да се у амбуланте породичне медицине, због изузетно високе температуре ваздуха, чешће јављају старије особе обољеле од хроничних незаразних болести усљед погоршања основне болести, али и пацијенти млађе и средње животне доби, као и дјеца школског узраста.

Из ове здравствене установе све кориснике услуга моле за стрпљење при добијању услуга Службе хитне медицинске помоћи и апелују да се јављају надлежним тимовима породичне медицине и у специјалистичке педијатријске амбуланте како би били брзо, адекватно и квалитетно медицински збринути.