latinica  ћирилица
16/07/2024 |  07:16 ⇒ 07:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден признао да је погријешио, али да је насилна реторика Трампов проблем

Предсједник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден изјавио је у интервјуу за Ен-Би-Си њуз да је погријешио што је подстицао своје присталице да републикански кандидат Доналд Трамп буде "њихова мета", али је навео да је насилна реторика проблем који има Трамп, а не он.
Џозеф Бајден (Фото:  EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Џозеф Бајден (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

- Била је грешка употријебити ту ријеч. Мислио сам да се фокусирамо на њега. Усредсредите се на оно што ради, фокусирајте се на његову политику, фокусирајте се на број лажи које је изговорио у дебати... Ја нисам тип који тако нешто каже. Ја нисам тип који је одбио да прихвати исход избора. Нисам тип који је рекао да неће прихватити исход ових избора. Фокус је на ономе што он (Трамп) говори и на његовој идеји - рекао је Бајден.

Бајден је 8. јула, говорећи о свом лошем учинку у ТВ дебати, донаторима рекао да има један задатак, а то је "да потуче Трампа".

- Доста је приче о ТВ дебати. Треба га погодити у центар - рекао је тада Бајден, наводи Ројтерс.

Предсједник САД налази се под све већим притиском својих посланика, донатора и активиста да одустане од избора након лошег наступа у дебати са Трампом, али он је одлучно одбио могућност напуштања предсједничке трке.

Он је у интервјуу поновио да неће напустити предсједничку трку иако су неки демократски лидери скептични по питању Бајденове побједе.

- Под један, јесам стар, али само сам три године старији од Трампа. Под два, моја оштроумност је проклето добра. За кратко вријеме сам урадио више него било који председник - рекао је Бајден.

Нова анкета коју је спровео Ен-Би-Си њуз показала је да Трамп води над Бајденом за два одсто.

Анкета је такође показала да више од 60 одсто демократа жели да неко други буде на Бајденовом мјесту, док је 80 одсто гласача навело да их брину Бајденове менталне и физичке способности.

Неколико републиканских посланика окривило је реторику демократске кампање за подстицање пуцњаве у суботу на предизборном митингу републиканаца у граду Батлер у Пенсилванији, у којој је повријеђен Трамп.