latinica  ћирилица
15/07/2024 |  16:27 | Аутор: СРНА

Бореновић: Иницираћемо утврђивање уставности појединих чланова Закона о геолошким истраживањима

Партија демократског прогреса иницираће утврђивање уставности појединих чланова новог Закона о геолошким истраживањима Републике Српске, најавио је предсједник ове странке Бранислав Бореновић у Добоју.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

Бореновић је након састанка са еколошким удружењима из Добоја изразио забринутост што јавност у Републици Српској и БиХ није довољно упозната о овој проблематици и потенцијалним опасностима које по здравље људи и животне средине могу да имају истраживања, као и евентуално рударење.

Он је новинарима рекао да ће тражити помоћ од доносиоца одлука и оних који могу да помогну како би примјена овог закона била спријечена, те оцијенио да Републици Српској требају строжи еколошки закони по угледу на оне у ЕУ.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Славиша Марковић изјавио је да ће, након годишњих одмора у парламенту Српске, иницирати одржавање тематске сједнице у Добоју о рударењу на Озрену, на којој очекује присуство и стручњака из ове области.

Предсједник Градског одбора ПДП-а Оливера Недић поручила је да питање о геолошким истраживањима и потенцијалном рударењу представља национално питање.

Представници еколошких удружења и невладиних организација нису се обраћали медијима.