latinica  ћирилица
15/07/2024 |  15:49 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Побољшати Закон о пензијско-инвалидском осигурању (ВИДЕО)

Измјене Закона о пензијско - инвалидском осигурању Републике Српске, редовно усклађивање пензија и друга питања биле су теме сједнице Управног одбора Удружења пензионера, одржане у Бијељини.
Састанак пензионера у Бијељини - Фото: РТРС
Састанак пензионера у БијељиниФото: РТРС

Републичко удружење пензионера, партнер је Влади и ресорном министарству, а заједнички циљ је, како је истакнуто, побољшање услова живота ове популације друштва.

Неке ствари требало би побољшати у Закону о пензијско-инвалидском осигурању Републике Српске, рекао је предсједник Удружења пензионера Ратко Трифуновић.

Новчани износ за сахрану пензионера, који износи 500 марака, требало би повећати, с обзиром да није мијењан 13 година, једна је од иницијатива која је покренута данас на редовној сједници Управног одбора Удружења пензионера Републике Српске У Бијељини.

Пензионери кажу да су пензије стечено право и да они који немају пун радни стаж имају много ниже пензије.

Од 285.000 корисника права, свега око 8,3 одсто их је са 40 година стажа осигурања, док остали имају од 15 до 22 године стажа и слично.

У првих шест мјесеци недостајало 186.000.000 марака, у односу на изворне приходе наплаћене по основу доприноса, које је обезбиједила Влада Републике Српске, односно трезор Српске. Пензије се исплаћују уредно, до 10. у мјесецу

Активисти Удружења пензионера који се баве социјално хуманитарним радом, ускоро би требало да буду ослобођени плаћања доприноса на накнаде, речено је на сједници Удружења пензионера.

Ријечи је било и о припремама за одржавање 23. шаховског првенства.