latinica  ћирилица
15/07/2024 |  15:21 | Аутор: РТРС

У што краћем року приједлог исплате дуговања адвокатима

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је да ће ресорно министарство у сарадњи са Министарством финансија Српске прибавити податке о укупним неплаћеним обавезама из буџетских средстава према адвокатима у предметима одбране по службеној дужности да би у што краћем року предложило начин исплате постојећих дуговања.
Букејловић-Мрша - Фото: Уступљена фотографија
Букејловић-МршаФото: Уступљена фотографија

Букејловић је истакао да разумије потребу доношења нове тарифе о наградама и накнади трошкова за рад адвоката, која није мијењана од њеног доношења 2005. године, као и настојање Адвокатске коморе да се повећа вриједности бода, с обзиром на раст цијена и инфлацију.

Он је разговарао са предсједником Адвокатске коморе Републике Српске Далибором Мршом о одлуци Скупштине ове коморе о организовању протеста са обуставом рада адвоката и о захтјевима адвоката који се односе на усвајање текста тарифе и приједлогу измјена и допуна одлуке о накнади трошкова кривичног поступка према Закону о кривичном поступку БиХ, док се не изврши исплата дуга накнада и награда за рад адвоката у предметима одбране по службеној дужности.

Букејловић је навео да је свјестан потребе за рјешавањем насталог проблема, али и да је потребно додатно вријеме да би се дошло до рјешења прихватљивог за обје стране, саопштено је данас из Министарства правде.

На састанку је закључено да ће Министарство правде наставити преговоре са представницима Адвокатске коморе ради проналажења рјешења у вези са доношењем нове тарифе о наградама и накнадама трошкова за рад адвоката.

Мрша је истакао да ће о закључцима са састанка обавијестити Скупштину Адвокатске коморе.