latinica  ћирилица
15/07/2024 |  14:45 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Народна скупштина Српске једина релевантна за избор српских делегата

Народна скупштина Републике Срспке једина је релевантна за избор српских делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ и све остало је политички пројекат кршења права Републике Српске и српског народа и рушење и Устава и Изборног закона БиХ, изјавио је делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Ту су ствари потпуно јасне. Потпуно је исто тако јасно да је ово била једна хајка у којој су учествовали представници једног дијела међународне заједнице, који су исто тако и Уставном суду БиХ, а и у Суду БиХ и у Централној изборној комисији БиХ /ЦИК/, са својим послушницима радили на томе да наштете Републици Српској - рекао је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да ту нема никаквих тумачења и појаснио да је Народна скупштина Републике Српске информисала којих пет делегата је изабрано.

- ЦИК то може само да прихвати или не прихвати. Уколико сматрају да је било шта прекршено, могу тражити да Народна скупштина Републике Српске понови изборе - рекао је Ковачевић и додао да они то не раде зато што желе да наметну своју вољу.

Ковачевић је изразио очекивање да ће буџет бити усвојен на заказаној хитној сједници Дома народа.

- Није могуће на хитној сједници рјешавати било шта, осим оног што је на дневном реду. На хитним сједницама се не могу полагати било какве заклетве, то је прва ствар. Друга ствар, није могуће мијењати дневни ред - појаснио је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да је тумачење дато из ЦИК-а, да мандат изабраном делегату Сњежани Новаковић Бурсаћ, престаје по сили закона, потпуни носенс и апсолутна глупост.

- Да би такво нешто било могуће, морала би да постоји претпоставка у закону да је на овај начин могуће одузети мандат. С обзиром на то да закон нешто такво није предвидио, онда је потпуно јасно да се не може на основу било које силе закона некоме, ко је на демократским изборима добио мандат, било ко други одузети мандат - поручио је Ковачевић.