latinica  ћирилица
15/07/2024 |  14:35 ⇒ 15:18 | Аутор: РТРС

Апел становништву да не пали ватру на отвореном

Републичка управа цивилне заштите апелује да сви грађани Српске, а посебно на подручју Херцеговине, не пале ватру на отвореном, с обзиром на то да је повећан број пожара у Републици Српској.
Републичка управа цивилне заштите - Фото: РТРС
Републичка управа цивилне заштитеФото: РТРС

Из Цивилне заштите напомињу да вишедневне врелине и у Републици Српској стварају услове за лако појављивање пламена и апелују да становништво повећа надзор над средствима којима рукује како би се избјегла појава пожара и смањио њихов број.

- Зато апелујемо, молимо, упозоравамо грађане да воде рачуна о свему што може изазвати пожар и његово ширење. Ватру не палите, а поготово је не остављајте без надзора - поручују из Републичке управе цивилне заштите.

У саопштењу се напомиње да Закон о заштити од пожара Републике Српске забрањује паљење корова и других пољопривредних отпада без претходног обавјештења ватрогасно – спасилачке јединице и налаже предузимање неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре.

Овај закон предвиђа и санкционисање оних који не поступају у складу са њим, те је предвиђена новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ.

Грађани, уколико уоче пожар, о томе одмах треба да обавијесте ватрогасце на број 123 или оперативно–комуникацијски центар цивилне заштите на бесплатни број 121.